Israel frigir 200 fanger

Israels nasjonalforsamling Knesset godkjente onsdag med overveldende flertall den nye avtalen med palestinernbe. Israel frigir torsdag 200 palestinske fanger. Fangespørsmålet var et av de vanskeligste under forhandlingene om den nye Wye-avtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knesset vedtok den nye israelsk-palestinske avtalen med 54 mot 23 stemmer, mens to representanter avholdt seg fra å stemme. Dermed har Israel godkjent en ny avtale med palestinerne som vil gi ytterligere 11 prosent av Vestbredden til palestinske myndigheter. Avtalen betyr også at i alt 350 palestinske fanger blir sluppet fri fra palestinske fengsler.

Regjeringen har fra før også godkjent den første av tre tilbaketrekninger fra Vestbredden. Både frigivelse og tilbaketrekning skjer skjer i henhold til den såkalte Wye II-avtalen som ble undertegnet i Sharm el-Sheikh søndag.

Israelsk fjernsyn meldte onsdag kveld at den israelske hæren vil sperre av Vestbredden og Gaza-stripen fra midnatt torsdag. Hensikten er å hindre palestinske angrep under feiringen av det jødiske nyttåret som begynner fredag.

40 prosent

Israel skal trekke seg tilbake fra 11 prosent av Vestbredden i tre faser, slik at palestinerne får full eller delvis kontroll over 40 prosent av territoriet.

I den første fasen, som innledes torsdag ettermiddag, skal Israel overlate siviladministrasjonen over ytterligere 7 prosent av Vestbredden til palestinerne.

Sikkerhet

Statsminister Ehud Barak sa onsdag at for å sikre freden må Israel gi opp styringen over palestinerne.

-For Israels framtid og sikkerhet, må vi skilles fra palestinerne, og ikke styre over dem lenger, sa Barak.

-Fredsprosessen viser at den eneste måten å styrke Israel og garantere landets framtid på, er å få en slutt på konflikten og finne måter å leve sammen med våre naboer på, sa han.

Ikke varslet

Israelske myndigheter har ennå ikke varslet alle familier om hvilke fanger som skal frigis, og palestinske forhandlere møtte israelerne onsdag for å gjøre ferdig listen over dem som skal settes fri.

Barak vil ikke løslate fanger som er imot Oslo-avtalen eller som har vært innblandet i aksjoner som har skadd eller drept israelere.

Bildetekster:Statsminister Ehud Barak og utenriksminister David Levy under debatten om Wye II-avtalen i Knesset onsdag. (Foto:AP/SCANPIX)(høydebilde)

(NTB-Reuter-AFP)