- Israel gambler

Israel gambler på at drapet på Sheik Ahmed Yassin vil forstyrre maktbalansen på palestinsk side.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener flere kommnentatorer i etterkant av drapet. Aksjonen kan enten svekke Hamas og tvinge lederne under jorda, eller styrke den militante holdningen på palestinsk side.

Mye tyder på det siste: Rivaliserende militante grupper har i dag erklært seg solidariske med Hamas etter angrepet, og lovet å ta del i gjengjeldelsen.

Yassin var palestinernes mest prominente leder etter Yassir Arafat. Mange mener dagens angrep kan tippe maktbalansen fra Yassir Arafat, mot Hamas. Hamas var allerede før drapet på Yassin en svært populær bevegelse på palestinsk side, og blir sett på som et mindre korrupt alternativ enn Yassir Arafats politiske autoritet.

Mange mener drapet på Yassin har gjort at spenningsnivået mellom folkegruppene nå er det høyeste siden det palestinske opprøret startet for tre og et halvt år siden.

- Pandoras boks er åpnet. Nå kan vi bare telle ned til det neste terrorangrepet. Spørsmålet er hvor mange Israelere som blir drept, sier politiker Yossi Beilin.

Forbereder tilbaketrekning

Israel har signalisert at 7.500 jødiske settlere skal fjernes fra Gazastripen som ledd i separeringen av de to folkegruppene. Det er ikke satt noen dato for når settlerne skal vekk.

Sharon har i de senere uker jobbet med å få radikale Likud-medlemer til å gå med på tilbaketrekningen fra Gaza. Flere kommentatorer mener Sharon har trappet opp angrepene i Gaza for å svekke inntrykket av at de jødiske settlerne blir jaget ut.

Dagens angrep er det første der Israel tar livet av en sivil leder for en militant gruppe.

Israelere flest ser ut til å støtte aksjonen, men dette kan endre seg hvis drapet fører til en ny omdreining av voldsspiralen.

Reaksjonene fra det israelske kabinettet er delte. Landbruksminister Israel Katz mener angrepet er en advarsel til palestinske ledere:

- Alle ledere som som støtter og organiserer terror vil vite at de før eller senere må betale prisen, sier Katz.

Avraham Poraz fra Shinui-partiet mener drapet ikke kan forsvares:

- Yassin var ingen tikkende bombe, og derfor ikke et legitimt mål, sier Poraz.

Hevn

Beslutningen om å ta livet av ledende skikkelser innen Hamas kom etter selvmordsbombene hvor 10 mennesker omkom i Ashdod 14. mars.

Angrepet skal ha vært bestilt av Ariel Sharon personlig. Han skal også ha fulgt angrepet steg for steg.

Mange av de palestinske lederne skal ha gått under jorda etter 14 mars, da to palestinske bomber drepte 10 israelere.

Det rapporteres at Yassir Arafat nå frykter at han er neste mål. Israel sa for et år siden at de ville «fjerne» den palestinske lederen, som ikke har forlatt hovedkvarteret sitt i Ramallah på to år.

Yassin ble nær drept i september, da Israel bombet et møte mellom Hamas-ledere. I motsetning til Arafat gikk ikke Yassin i dekning, men fortsatte med de daglige rutinene, og reiste daglig til moskeen for å be.

I BRANN: Sinnene står i kok i Gaza i dag etter drapet på det som blir omtalt som Hamas' åndelige leder, Sheik Ahmed Yassin.
VISER STYRKE: Ariel Sharon forsøker å dempe inntryket innad i Likud-partiet av at jødiske bosettere blir presset vekk fra Gaza-stripen.
MAKTBALANSE: Drapet på Yassin kan skyve maktbalansen på palestinsk side over fra Yassir Arafats administrasjon, mot Hamas.
SKAL TAS: Israel har sverget å fjerne også Yassir Arafat, som befinner seg i sitt hovedkvarter i Ramallah.
POPULÆR: Hamas er svært populære i Gaza, og blir sett på som et mindre korrupt alternativ til Arafats autoritet.