«Israel har gjort at barna våre aldri blir redd for dem. Framtida bringer bare mer krig»

Den palestinske psykiateren Eyad Sarraj har jobbet for å redde Gazas barn i flere tiår. Nå er han redd.

<strong>SULTNE, TØRSTE OG TRAUMATISERTE:</strong>  Palestinske barn venter på å få vann, der de står i ruinene av en moské i Beit Lahiya, nord i Gaza i dag. Israel sier nå at krigen er over, men for Gazas barn er framtiden svært uviss. De har gjennomlevd 22 dager i massiv krig. Uten mat, uten vann - og med livredde voksenpersoner rundt seg. Det lover ikke godt for framtida for verken Israel eller Palestina, frykter anerkjent palestinsk psykiater. Foto: Patrick Baz/Reuters/Scanpix
SULTNE, TØRSTE OG TRAUMATISERTE: Palestinske barn venter på å få vann, der de står i ruinene av en moské i Beit Lahiya, nord i Gaza i dag. Israel sier nå at krigen er over, men for Gazas barn er framtiden svært uviss. De har gjennomlevd 22 dager i massiv krig. Uten mat, uten vann - og med livredde voksenpersoner rundt seg. Det lover ikke godt for framtida for verken Israel eller Palestina, frykter anerkjent palestinsk psykiater. Foto: Patrick Baz/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GAZA BY/OSLO (Dagbladet.no): Eyad El Sarraj er ikke hvilken som helst mann. I 1990 grunnla den anerkjente palestinske psykiateren Gaza Community Mental Health Programme (GCMHP). Han har drevet senteret i over 18 år nå. Dagbladet.no møter ham på kontoret i Gaza by:

- Det Israel nå har gjort mot disse barna, er forferdelig. Når de vokser opp, vil de aldri bli redde for Israel. De vil kjempe mot Israel og framtida vil bringe med seg enda mer krig. Barna vil ikke glemme det de har opplevd, sier El Sarraj til Dagbladet.no.

- Redde for å dø
GCMHP-senteret mottar store pengesummer fra hele verden på grunn av sitt målrettede arbeid med å gi en framtid til Gazas barn, som har opplevd krig og nød siden de ble født. Nå har de fått en 22-dagers massiv krig med kontinuerlig bombing, lidelse og nød på toppen av det hele.

- I denne krigen brukte Israel alle slags våpen - og krigen etterlater en psykologisk effekt på barna i Gaza som vil følge dem videre i livet, sier El Sarraj og fortsetter:

- Barna ble utsatt for lidelse i tre ulike stadier i denne krigen. Først ble de utsatt for terror, på grunn av den intense og sammenhengende bombingen over tre uker. I tillegg så de at mødrene deres var ekstremt redde. Mange så også døde barn. Når barna blir utsatt for tre forferdelige ting på en gang, som nå, blir de redde for å dø, sier El Sarraj.

Utvikler depresjon
Minst halvparten av Gazas 750.000 barn vil nå være sterkt traumatisert, ifølge psykiateren. Han hører kontinuerlig om samme fenomen: Barna sover dårlig, de er urolige, spiser lite mat og tisser på seg uten å merke det.

- Dette kommer på grunn av Israels bombing av Gaza. Barna flykter også fra mørke steder, de gjør det dårlig på skolen, i tillegg til at oppførselsen deres er i endring. Mer enn 50 prosent av Gazas barn er kraftig traumatisert, sier han og fortsetter:

- Det vil forårsake depresjon, følelsesmessig stress og vold. Barna vil alltid huske forferdelige scener fra krigen, og det vil ligge lenge hos dem. Det fører igjen til at barna tyr til vold - og vil ønske å være med å kjempe mot Israel. Det vil bli en ny fare for Israel i framtida, konstaterer psykiateren.

Trenger hjelp utenfor Gaza

Mange av barna kommer til å lide av kroniske posttraumatiske syndomer livet ut. Andre igjen vil kunne kureres med riktig behandling. Men El Sarraj mener barna må få massiv hjelp så fort som mulig - og aller helst utenfor Gaza hvor det er lite kapasitet og ressurser.

- I hele mitt liv har jeg trodd og jobbet for fred. Men nå, etter det jeg har sett, tror jeg ikke lenger på en ekte fred med Israel. Israel vil tydelig bare ødelegge det palenstinske folket. Israel har tapt strategisk og Hamas har vunnet strategisk. Den store taperen er Mahmoud Abbas, sier El Sarraj.

Under den 22 dager lange krigen i Gaza nektet psykiater Sarraj å forlate huset sitt. Han ble tilbudt å reise ut av Gaza sammen med familien - fordi europeiske hjelpeorganisasjoner ville ha ham ut av krigssone.

- Jeg takket nei til det. Jeg ville stå ved folket mitt i den forferdelige tiden vi har gjennomlevd. Hadde jeg ikke gjort det, ville jeg hatt skyldfølelse hele livet ut, sier han til Dagbladet.no.

Traumatisert i årtider
Den 22 dager lange krigen er ikke første møtet med bomber og redsel for barna i Gaza. I mai 2003 intervjuet Dagbladet en av GCMHPs medarbeidere om barnas tilstand den gangen:

- Vi frykter at en hel generasjon står klar til å sprenge seg sjøl. Når som helst. Hvor som helst. Barna kjenner bare til undertrykkelse, død og sult, sa Husam el-Nounou våren 2003.

<strong>I RUINER:</strong> En gutt holder lillebroren i utkanten av Jabalya på Gaza. REUTERS/Jerry Lampen (GAZA)
I RUINER: En gutt holder lillebroren i utkanten av Jabalya på Gaza. REUTERS/Jerry Lampen (GAZA) Vis mer

I mars 2002 hadde Dagbladet en fem-siders dokumantar om Gazas barn som tisset i senga. De var voldelige og sov ikke om natta. Vi skrev om den lille jenta som bare satt på bakken og så tomt ut i lufta. Hun var en av mange sterkt traumatiserte, ødelagte barna uten framtid.
 

Men det var altså for rapporter fra mange år tilbake. Så kom den 22-dager lange massive krigen ingen hadde forestilt seg kunne komme. Hva konsekvensene av denne krigen blir, vil bare framtida vise.

<strong>DE VIL FORTSETTE MED VOLD:</strong> Etter det de har opplevd, mener El Sarraj.(AP Photo/Lefteris Pitarakis)
DE VIL FORTSETTE MED VOLD: Etter det de har opplevd, mener El Sarraj.(AP Photo/Lefteris Pitarakis) Vis mer
<strong>PESSIMIST:</strong>  Gjennom hele sitt liv har den anerkjente psykiateren Eyad El Sarraj jobbet for at Gazas barn skulle få en lysere framtid. Nå har han ikke mye håp igjen. Foto: Hamada Hamada/Dagbladet
PESSIMIST: Gjennom hele sitt liv har den anerkjente psykiateren Eyad El Sarraj jobbet for at Gazas barn skulle få en lysere framtid. Nå har han ikke mye håp igjen. Foto: Hamada Hamada/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer