«Israel har gjort at barna våre aldri blir redd for dem. Framtida bringer bare mer krig»

Den palestinske psykiateren Eyad Sarraj har jobbet for å redde Gazas barn i flere tiår. Nå er han redd.

SULTNE, TØRSTE OG TRAUMATISERTE:  Palestinske barn venter på å få vann, der de står i ruinene av en moské i Beit Lahiya, nord i Gaza i dag. Israel sier nå at krigen er over, men for Gazas barn er framtiden svært uviss. De har gjennomlevd 22 dager i massiv krig. Uten mat, uten vann - og med livredde voksenpersoner rundt seg. Det lover ikke godt for framtida for verken Israel eller Palestina, frykter anerkjent palestinsk psykiater. Foto: Patrick Baz/Reuters/Scanpix
SULTNE, TØRSTE OG TRAUMATISERTE: Palestinske barn venter på å få vann, der de står i ruinene av en moské i Beit Lahiya, nord i Gaza i dag. Israel sier nå at krigen er over, men for Gazas barn er framtiden svært uviss. De har gjennomlevd 22 dager i massiv krig. Uten mat, uten vann - og med livredde voksenpersoner rundt seg. Det lover ikke godt for framtida for verken Israel eller Palestina, frykter anerkjent palestinsk psykiater. Foto: Patrick Baz/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GAZA BY/OSLO (Dagbladet.no): Eyad El Sarraj er ikke hvilken som helst mann. I 1990 grunnla den anerkjente palestinske psykiateren Gaza Community Mental Health Programme (GCMHP). Han har drevet senteret i over 18 år nå. Dagbladet.no møter ham på kontoret i Gaza by:

- Det Israel nå har gjort mot disse barna, er forferdelig. Når de vokser opp, vil de aldri bli redde for Israel. De vil kjempe mot Israel og framtida vil bringe med seg enda mer krig. Barna vil ikke glemme det de har opplevd, sier El Sarraj til Dagbladet.no.- Redde for å døGCMHP-senteret mottar store pengesummer fra hele verden på grunn av sitt målrettede arbeid med å gi en framtid til Gazas barn, som har opplevd krig og nød siden de ble født. Nå har de fått en 22-dagers massiv krig med kontinuerlig bombing, lidelse og nød på toppen av det hele.

- I denne krigen brukte Israel alle slags våpen - og krigen etterlater en psykologisk effekt på barna i Gaza som vil følge dem videre i livet, sier El Sarraj og fortsetter: - Barna ble utsatt for lidelse i tre ulike stadier i denne krigen. Først ble de utsatt for terror, på grunn av den intense og sammenhengende bombingen over tre uker. I tillegg så de at mødrene deres var ekstremt redde. Mange så også døde barn. Når barna blir utsatt for tre forferdelige ting på en gang, som nå, blir de redde for å dø, sier El Sarraj.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer