BEKYMRET: President Barack Obama ble i natt intervjuet om situasjonen rundt Irans atomvåpenprogram. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite
BEKYMRET: President Barack Obama ble i natt intervjuet om situasjonen rundt Irans atomvåpenprogram. Foto: AP Photo/J. Scott ApplewhiteVis mer

- Israel har ikke bestemt seg for om de vil angripe Iran

President Barack Obama om den spente situasjonen rundt Irans atomprogram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Barack Obama mener Israel ikke har avgjort hvorvidt de vil angripe Iran eller ikke.

- Jeg tror ikke Israel har fattet noen avgjørelse ennå, sa Obama i det tradisjonelle presidentintervjuet før Super Bowl i natt.

Presidenten la til at ingen muligheter vil bli utelukket hvis den spente situasjonen utvikler seg videre utover våren, men understreket at USA samarbeider med Israel om å løse situasjonen ved bruk av diplomatiske midler.

Frykter kappløp - Jeg har vært veldig klar på at vi vil gjøre alt vi kan for å forhindre at Iran utvikler atomvåpen og starter et atomkappløp i en sårbar region, sa Obama i intervjuet med NBCs Matt Lauer.

Situasjonen i Persiagulfen er svært anspent.

Iranerne hevder de trenger uranen til sivilt bruk, som kraftproduksjon. Som svar på vestlige sanksjoner, har de nå truet med å stenge det strategisk viktige Hormiz-stredet, et stred rundt 20 prosent av verdens oljetransport passerer. Dette har ført til sterke reaksjoner i USA.

- Israel, som oss, mener Iran er nødt til å gi opp atomvåpenprogrammet sitt, sa Obama i intervjuet.

- Bekymret I forrige uke sa den amerikanske forsvarsministeren Leon Panetta at han tror det er en mulighet for at Israel vil bombe atomanlegg i Iran i løpet av våren.

- Israel har kunngjort at de overveier dette. Vi har gitt uttrykk for vår bekymring, sa Panetta på et forsvarsministermøte i Brussel.

Barack Obama framholder at Iran nå begynner å merke presset om å avvikle deler av atomprogrammet sitt etter innføringen av flere sanksjoner.

- Fram til de gjør dette, tror jeg Israel vil være veldig bekymret. Det er vi også, sa Obama.

Nært samarbeid I oktober i fjor skrev israelske medier at den israelske etterettningstjenesten er imot et flyangrep mot Iran, mens statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak er positive til et angrep.

I intervjuet i natt sa president Barack Obama at USA har et tettere samarbeid med Israel enn tidligere, både når det gjelder etterretning og «militære konsultasjoner».

Obama snakket også om USAs økonomiske utfordringer. Han understreket blant annet det har vært en forbedring i amerikansk økonomi etter at han ble president.

- Jeg fortjener en periode til, men vi er ikke ferdige. Vi må tilbake til gammeldagse, amerikanske verdier, hvor alle spiller etter de samme spillereglene, sa Obama.