Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel har tatt i bruk artilleri

Flere nye angrep på begge sider. Israel legger bombeangrep ut på YouTube.

NYE ANGREP: Israel fortsetter i natt angrepene på Gaza. Her fra et tidligere bombeangrep. Foto: Sebastian Scheiner/AP/Scanpix
NYE ANGREP: Israel fortsetter i natt angrepene på Gaza. Her fra et tidligere bombeangrep. Foto: Sebastian Scheiner/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var en voldsom eksplosjon, utbryter en klissbløt Nic Robertson i CNN.

Natten har bragt et kraftig regnskyll over Sderot, hvor han befinner seg. Reporteren opplyser om kraftige eksplosjoner i nord-enden av Gaza.

Artilleri

AP melder at Israel for første gang har tatt i bruk bakkestyrker. Artilleri skal ifølge byrået ha vært i bruk langs grensen, uten at det er kjent hvilke skader dette eventuelt har medført.

Israel fortsetter også ifølge CNN bombeangrepene. Robertson observerte først overvåkningsfly fly over Gaza, før han kunne rapportere om nye bombeangrep sør i området.

- De israelske angrepene virker å rette seg mot Hamas-leder Ismail Haniyah, opplyser Robertson i CNN.

Den sør-israelske byen blir også rammet av nye raketter i natt, uten at tallet på eventuelle drepte og/eller skadde har blitt kjent.

Lege drept

BBC World News melder også om målrettede angrep, rettet mot Hamas' administrative sentre i Gaza. AP opplyser at kontoret til Haniyah er bombet.

Høyhusene svaier eller faller i bakken. Luften er full av betong og bygningsrester, heter det seg fra nyhetsbyrået. På tross av høy presisjon i angrepene er også i natt sivile liv gått tapt. Ifølge palestinske kilder, gjengitt av AP, skal en palestinsk lege være drept og og to andre sivile skadet etter at en bombe traff like ved en ambulanse de tre oppholdt seg i.

Kaller inn nye soldater

BOMBE: Et israelsk Apache-helikopter slipper en bombe over Gaza. Foto: Jack Guez/AFP/Scanpix
BOMBE: Et israelsk Apache-helikopter slipper en bombe over Gaza. Foto: Jack Guez/AFP/Scanpix Vis mer

Israel bomber også underjordiske tunneler på grensen mot Gaza. Slike har blitt brukt til å få nødhjelp inn til trengende i Gaza, da Israel har sperret grensen. Ifølge New York Times smugles det imidlertid også våpen i de underjordiske gangene.

Også tidligere har Israel rettet skytset mot disse tunnelene.

Israel har også ifølge CNN kalt inn 2500 nye soldater, som skal mobiliseres på grensen.

Fra før har 6500 ekstra soldater blitt utplassert langs grensen.

Opptak på YouTube

NTB meldet at den israelske hæren har lagt ut opptak av bombeangrep på Gazastripen på nettstedet YouTube.

Hæren sier i en uttalelse at formålet er å «bringe vårt budskap ut til verden».


Så langt er ti videoopptak samlet i en egen kanal på det populære nettstedet. Ifølge beskrivelsene viser opptakene rakett- og bombeangrep mot våpenlagre, smuglertunneler, en regjeringsbygning og en båt med flere Hamas-medlemmer om bord. Noen av klippene er blitt vist over 20.000 ganger.


YouTube skal ha fjernet flere opptak fra kanalen, noe den israelske hæren beklager.

BAKKESTYRKER: Israelske soldater på grensen til Gaza. Foto: Menahem Kahana/AFP/Scanpix
BAKKESTYRKER: Israelske soldater på grensen til Gaza. Foto: Menahem Kahana/AFP/Scanpix Vis mer


- Vi synes det er trist at YouTube har fjernet noen av våre eksklusive opptak som viser hærens operasjonelle suksess, heter det i en uttalelse fra kontoret til hærens talsmann.


Sies å vurdere våpenhvile

USA har markert klar støtte til landets bombeangrep på Gaza. Men ellers har Israel vært under et sterkt internasjonalt press for å få en slutt på landets intense, foreløpig fire dager lange bombing av mål i Gaza.

Nå har talsmenn for israelske myndigheter, hvis retorikk tidligere har pekt utelukkende i en retning, altså en voldelig en, ifølge AP uttalt at det kan bli aktuelt å stoppe angrepene i en 48-timers periode.

Israel ønsker med dette å se hvorvidt Hamas virkelig ønsker at krigshandlingene skal opphøre. Tanken er at en israelsk-initiert våpenhvile skal la Hamas få en sjanse til å stoppe rakettangrepene som når stadig lenger inn på israelsk jord.

Det er splid om dette innad i israelske myndighetene, samtidig som Hamas presiserer at de ikke ønsker noen fredsavtale. Israels viseforsvarsminister Matan Vilnai sier til israelsk radio at landet er rede til å fortsette offensiven i Gaza «i ukevis», ifølge NTB.

— Vi er forberedt på en lang konflikt og på uker med kamp, sa Vilnai.

MORGENBØNN: En israelsk soldat ber sin morgenbønn på grensen mot Gaza. Israel mobiliserer på grensen. Foto: Olivier Fitoussi/AFP/Scanpix
MORGENBØNN: En israelsk soldat ber sin morgenbønn på grensen mot Gaza. Israel mobiliserer på grensen. Foto: Olivier Fitoussi/AFP/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!