Israel hever beleiringen av Arafat

Både den israelske regjeringen og Yasser Arafat har godtatt planen til George W. Bush. Arafat kan snart være en fri mann igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hvite hus i Washington opplyser i kveld at forslaget til president Bush fører til at palestinernes president igjen kan bevege seg fritt i de palestinske selvstyrte områdene på Vestbredden og i Gaza, melder CNN.

Avisa Washington Post melder at president Arafat godtok planen etter å ha snakket med diplomater fra USA og Storbritannia i kveld.

I kveld patruljerer fremdeles israelske strdisvogner foran bygningskomplekset til Arafat i Ramallah, men palestinske kilder sier at de forventer at britiske tjenestemenn vil komme til Vestbredden i løpet av mandag for å få satt planen ut i live.

Planen innebærer at amerikanske og britiske styrker skal vokte palestinerne som Israel vil ha stilt for retten etter drapet på den israelske turistministeren Rechavam Ze'evi i fjor. Seks palestinere har vært holdt innesperret i Arafats kvartal i Ramallah i over en måned.

Den israelske regjeringen stemte for USAs forslag med 17 stemmer, mens åtte stemte mot. En palestinsk domstol fant fire palestinerne skyldig i deltakelse i drapet, og de ble dømt fra ett til 18 år i fengsel. Israel har ikke godtatt dommen, og har krevd at fem palestinere skal stilles for en israelsk domstol.

Ifølge den israelske avisa Ha'aretz skal den femte mannen Israel vil stille for retten i forbindelse med drapet på den israelske ministeren være Ahmad Sa'adat. Han skal være lederen for PFLP - gruppen som tok på seg ansvaret for attentatet, melder CNN.

I tillegg ønsker Israel å få utlevert en sjette palestiner. Dette skal være mannen som hadde ansvaret for å ha bestilt en båtlast med våpen til de palestinske områdene. Da båten ble stoppet av den israelske kystvakten, vakte dette sterk harme i USA, og var bakgrunnen for at forholdet mellom den amerikanske presidenten og Yasser Arafat kjølnet betraktelig.

Bush tok en telefon til Sharon

President George W. Bush tok sent lørdag kveld en telefon til statsminister Ariel Sharon og la fram planen. Sharon skal ifølge CNN ha talt varmt for planen, og forklart at Bush hadde bedt ham personlig om å akseptere planen.

I samme møte i dag diskuterte den israelske regjeringen å be FN vente ytterligere ett døgn med å sende den faktagranskende gruppen. FN-gruppen skal granske påståtte overgrep mot palestinerne i flyktningeleiren Jenin på Vestbredden.

FN-gruppen skulle etter planen ha ankommet Israel i dag, etter først å ha blitt bedt om å vente siden den israelske regjeringen ikke ville at de skulle komme midt under den jødiske sabbaten.

Palestinernes sjefsforhandler, Saeb Erakat, fordømmer Israels forsøk på å utsette FN-delegasjonen ytterligere.

- Vi ber FNs generalsekretær og å sende den faktasøkende gruppen umiddelbart. La Sharon nekte dem innreise til Israel dersom han vil det. Nok er nok, sier Erakat til CNN.

Den israelske regjeringen har heller ikke bestemt seg for hvilke vilkår FN-gruppen skal få jobbe under. Spørsmålet skal være hvem som skal få lov til å avhøre vitner, israelere eller FN.

Vil legge fram for sikkerhetsrådet

FNs faktasøkende panel skal rapportere direkte til generalsekretær Kofi Annan, og legge fram sine konklusjoner for FNs sikkerhetsråd.

Palestineren hevder at flere hundre ble drept i det de karakteriserer som massakrene i Jenin, under den israelske hærens offensiv på Vestbredden. Israelerne benekter anklagene, og sier at rundt 50 palestinere ble drept, og at de fleste av dem var palestinere som kjempet mot israelske styrker.

Skyting ved Fødselskirken i dag

I går gjennomførte bevæpnede palestinere en aksjon inne i et jødisk bosetning, og drepte fire.

I dag hevet den israelske hæren portforbudet rundt Fødselskirken i Betlehem. I fire uker har palestinere holdt seg skjult i kirken

Tidligere i dag ble det hørt tre skudd ved kirken, og en halvtime senere ble en person fraktet ut av kirken på båre. Den israelske hæren opplyser at det skjøt mannen fordi han forsøkte å feste en bombe til en dør.

Fremdeles skal det være rundt 200 palestinere inne i kirken, mange av dem sivile. Den israelske hæren sier at 30 ettersøkte palestinere er inne i kirken, og hevder at de sivile inne i kirkebygnignene holdes som gisler. Palestinerne sier at de sivile som holder til i kirken flyktet dit for å komme seg unna da israelske styrker rykket inn.

Palestinske kilder sier til CNN at de er i forhandlinger med Israel for å få slutt på beleiringen av Fødselskirken, og sier at en løsning kan komme allerede i dag.

  • Les hele artikkelen på CNN her
  • Les hele artikkelen på Washington Post her.
TOK EN TELEFON: USAs president, George W. Bush, tok i går telefonen og ringte til statsminsiter Areiel Sharon for å få en slutt på beleiringen av Yasser Arafat.
STØTTET PLANEN: Ariel Sharon søtter forslaget fra George W. Bush, og sa i regjeringsmøtet i dag at Bush hadde bedt ham personlig om å godta forslaget.
KAN SNART KOMME UT: Palestinerens president, Yasser Arafat.