- Israel hindrer pressefriheten

Den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet er nå med på å avgjøre hvem som kan jobbe som journalist i Israel. Et brudd på pressefriheten, mener kritikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette burde ikke skje i et demokratisk samfunn, mener nestleder i Foreign Press Association, Tami Allen-Frost.

- De nye reguleringene, som er annonsert uten konsultasjoner, synes å være et nytt steg i den toårige kampanjen med plaging og trusler mot utenlandsk presse. Vi ber regjeringen revurdere sitt syn, skriver Foreign Press Association i en pressemelding i går kveld.

- Et tilbakeskritt

For tre år siden var det 15000 lokale og utenlandske journalister med pressekort. Nå er tallet nede i 8000. Men går det som Sharon-regjeringen ønsker, vil langt færre utenlandske mediefolk få utdelt israelsk pressekort.

Dette kortet er obligatorisk hvis du som journalist vil jobbe i de palestinske områdene. For å komme inn i Gaza, må du ha israelsk pressekort. Også ved sjekkpostene på Vestbredden risikerer du at soldatene nekter deg inngang uten det israelske id-kortet.

- Den nye politikken gir myndighetene vetorett til å bestemme hvem som kan arbeide som utenrikskorrespondenter. Det er brudd på pressefriheten og er et tilbakeskritt på åpenheten som har fungert i Israel i årtider, skriver FPA i en pressemelding.

Direktøren ved regjeringens pressekontor (GPO), Daniel Seaman, er ikke nådig når han hører ordlyden i FPAs pressemelding:

- Den utenlandske pressen er gjester i dette landet og må følge landets lover. Jeg er lei av deres oppførsel og holdninger. Her har vi like regler for alle. Israelere og utlendinger, sier Seaman.

- Uakseptabelt

De hardest rammede er palestinske journalister og fotografer som har arbeidet for utenlandske medier. Mange har i praksis fått yrkesforbud siden du må ha det israelske pressekortet for å bevege seg på Vestbredden og i Gaza.

- Det er uakseptabelt at man heretter blir avhengig av Shin Bets velsignelse for å få pressekort, sier Moshe Vardi, som er redaktør i Israels største avis, Yediot Ahronot.

Ariel Sharon har hatt en anstrengt forhold til mediene siden det palestinske opprøret mot okkupasjon brøt ut for tre år siden. Korrupsjonssaken han etterforskes for, har ikke gjort dette bedre.

BBC og CNN har lenge blitt anklaget for å være for vennlig innstilt overfor palestinerne, og har måttet tåle straffereaksjoner.

SENSURFORSØK: Det kan være at det er raseringer av palestinske områder Israel ikke vil at verden skal se når de nå vil ha kontroll på hva pressefolk dekker i området.