Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel holder 335 palestinere uten lov og dom

Et klart brudd på folkeretten, ifølge ny rapport.

GROVE BESKYLDNINGER: Her trener palestinsk politi for å kunne matche de utstyrsmessig overlegne israelerne. Israel beskyldes nå for å holde 335 palestinere uten lov og dom. Foto: AFP PHOTO/SAIF DAHLAH/Scanpix
GROVE BESKYLDNINGER: Her trener palestinsk politi for å kunne matche de utstyrsmessig overlegne israelerne. Israel beskyldes nå for å holde 335 palestinere uten lov og dom. Foto: AFP PHOTO/SAIF DAHLAH/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): 335 palestinere holdes i dag som fanger av Israel, uten noensinne å ha fått sine saker prøvd for en domstol, går det fram av en ny rapport gjengitt hos nyhetsbyrået AFP.

Dette er et klart brudd på folkeretten, mener de to israelske menneskerettighets- organisasjonene BTselem og HaMoked.

Blant fangene er det også én mindreårig og tre kvinner, går det fram av rapporten «Without Trial».

Årevis

De to organisasjonene oppgir at Israel nekter fangene å forsvare seg mot anklager fra den israelske sikkerhetstjenesten, som ifølge BTselem og HaMoked får medhold i krav om fengsling i 95 prosent av sakene.

Fangene holdes innesperret med hjemmel i en lov som ble vedtatt i den israelske nasjonalforsamlingen i 2002, skriver NTB.

Men loven åpner kun for å holde folk i forvaring i inntil seks måneder om gangen - og enkelte fanger har ifølge de to menneskerettighets- organisasjonene sittet fanget i opptil sju og et halvt år uten lov og dom.

De to menneskerettighets- organisasjonene krever at fangene øyeblikkelig blir løslatt, eller at det blir reist tiltale slik at de får anledning til å forsvare seg mot anklagene.

ANKLAGES FOR MENNESKERETTIGHETSBRUDD: Israel får på ny kritikk fra menneskerettighets- organisasjoner. Her er en gruppe soldater ved landsbyen Beit Umar, litt nord for Hebron. AFP PHOTO / HAZEM BADER / Scanpix
ANKLAGES FOR MENNESKERETTIGHETSBRUDD: Israel får på ny kritikk fra menneskerettighets- organisasjoner. Her er en gruppe soldater ved landsbyen Beit Umar, litt nord for Hebron. AFP PHOTO / HAZEM BADER / Scanpix Vis mer

Opp i FN

Ifølge CNN vil FN gjenoppta diskusjonene om krigen i Gaza. Deler av bakgrunnen for avgjørelsen er Richard Goldstones FN-rapport, som dokumenterte omfattende krigsforbrytelser hos begge parter.

Andre, som Amnesty, har også dokumentert grove brudd på menneskerettigheter i Gaza.

Det pågår fortsatt uroligheter i området.

Israelske soldater avfyrte 27. september sjokkgranater for å fjerne et hundretall palestinere som kastet stein på jødiske besøkende på Tempelhøyden i Jerusalem.


FORTSATT UROLIG: Militante palestinere i aksjon i Gaza i oktober. Foto: EPA/ALI ALI/Scanpix
FORTSATT UROLIG: Militante palestinere i aksjon i Gaza i oktober. Foto: EPA/ALI ALI/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling