<strong>ANGREPET:</strong> Det iranske atomanlegget i Bushehr antas å være målet for et cyberangrep. Foto: AFP
ANGREPET: Det iranske atomanlegget i Bushehr antas å være målet for et cyberangrep. Foto: AFP Vis mer

- Israel i cyberkrig med Iran

Dataspesialister har funnet referanser til den jødiske heltinna Ester i verdens mest avanserte datavirus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Dataeksperter beundrer stadig verdens mest avanserte datavirus, Stuxnet.

Viruset utnytter fire hittil ukjente sikkerhetshull i Windows, og er så avansert at eksperter har uttalt at det må stå en nasjonalstat bak.

- Bare det å finne en sårbarhet i Windows krever enorm erfaring med datasikkerhet, det tar lang tid å finne dem. Måten Stuxnet er skrevet på gjør at vi karakteriserer det som fjerde generasjon med malware - det er helt utelukket at amatører har skrevet dette, sier Ståle Ekelund, Chief Technical Officer i Norman, til Dagbladet.

- Israel står bak Stuxnet angriper Siemens SCADA-software, som blant annet brukes i Irans atomanlegg i Bushehr. Iran er ekstremt hardt rammet av viruset og atomanlegget har at sivile maskiner ved anlegget er infisert, men har foreløpig nektet for at selve atomanlegget er rammet. Ifølge Wikipeida har Iran over 60 000 infeksjoner, mens Indonesia på andreplass har 13 000 infeksjoner.

Siden viruset er så avansert og tilsynelatende målbevisst angriper Irans atomlanegg, har det vært nærliggende å mistenke at USA eller Israel står bak.

Richard Falkenrath, en tidligere toppmann innenfor nasjonal sikkerhet i USA, sa følgende da viruset skapte overskrifter forrige uke:

- Det er teoretisk mulig at USA står bak dette, men sannsynligvis står Israel bak, sa Falkenrath (se intervjuet her).

- Skrudde av radarforsvar Det har vært rykter tidligere om at Israel skal gå til cyberkrig mot Iran. Enhet 8200 i det israelske forsvaret (IDF), som er den topphemmelige grenen som driver med cyberteknologi, har et enormt budsjett.

Ifølge NY Times klarte 8200 for tre år siden å skru av Syrias radarforsvar, slik at israelske fly kunne ødelegge påbegynte syriske atomanlegg, uten å bli oppdaget. Det israelske angrepet er aldri blitt bekreftet.

Israel ser Iran som den største trusselen mot sin sikkerhet, og frykten er stor for at Iran skal skaffe seg atomvåpen. Det spekuleres allerede om Israel kommer til å angripe atomanleggene om Iran nærmer seg å lage atomvåpen, noe de nekter for å gjøre. Et cyberangrep har imidlertid langt mindre konsekvenser.

Bibelreferanse I dag lanserer NY Times nok en indikasjon på at Israel står bak cyberangrepet. Ifølge torsdagsutgaven av avisa (artikkelen ligger ennå ikke ute på nett, men refereres av AFP) inneholder Stuxnet en referanse til den jødiske heltinna Ester fra det gamle testamentet. En fil inne i Stuxnets kode heter «Myrtus», noe som er nærme det jødiske ordet for Ester.

Ester var ifølge bibelen dronning i Persia (Iran i dag) da Xerxes var konge. Da det ble lagt planer om et folkemord på jødene i Persia, klarte Ester å redde dem.

Shai Blitzblau, leder for et israelsk selskap som er spesialisert på cyberkrig, har fortalt The Times at Israel ikke har noe med det avanserte dataviruset å gjøre.

- Jeg er overbevist om at Israel ikke har noe med Stuxnet å gjøre. Vi har analysert koden ned til minste detalj og våre to teorier er at dette er industrispionasje mot Siemens eller et akademisk eksperiment.

<strong>FRYKT:</strong> Israel frykter at Iran skal utvikle atomvåpen. Her fra en iransk militærparade. Foto: Reuters
FRYKT: Israel frykter at Iran skal utvikle atomvåpen. Her fra en iransk militærparade. Foto: Reuters Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer