Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Israel ignorerte ti nødrop fra FN-soldatene

Kofi Annan ber om umiddelbar våpenhvile etter nattas skandalebombing, som drepte fire ubevæpnede FN-ansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De nye opplysningene kommer samtidig som flere sentrale internasjonaleaktører i dag er i krisemøte i Roma for å prøve å sette en stopper for Israels blodige krigføring i Libanon og Hizbollahs daglige rakettangrep mot sivile israelere.

Men det er den israelske bombingen av en tydelig merket FN-post i Sør-Libanon som i dag preger nyhetsdekningen av krisen. Generalsekretær Kofi Annan sa like etter hendelsen at det dreide seg om en «tilsynelatende bevisst» handling av de israelske styrkene, men en langt krassere versjon er nå i ferd med å komme på bordet.

Ifølge BBC News viser FNs foreløpige granskning av angrepet på de fredsbevarende styrkene at de ble utsatt for svært nærgående granat- eller rakettnedslag fra israelerne i seks timer. Så traff en såkalt presisjonsstyrt rakett selve FN-posten. Da redningsoperasjonen etter det dødelige rakettnedslaget startet, skal også FN-soldatene som kom til utenfra ha blitt beskutt av israelske soldater.

Mens det seks timer lange marerittet pågikk skal FN ha tatt kontakt med Israel hele ti ganger for å få bombingen til å opphøre. Hver gang fikk FN-soldatene forsikringer om at det skulle skje - uten at løftene ble fulgt opp.

- Dette koordinerte artilleri- og luftangrepet på en velkjent og tydelig merket FN-post ved Khiyam fant sted til tross for personlige forsikringer gitt til meg av statsminister Ehud Olmert om at FN-posisjoner ikke skulle bli rammet av israelsk ild, raste Kofi Annan like etter hendelsene ifølge AP.

Israel avfeide tidligere i dag Annans beskyldninger om at angrepet så ut til å være bevisst, men har foreløpig ikke kommentert de nye opplysningene om FNs desperate kommunikasjon med israelske militære.

Dagbladet.no følger utviklingen i krisen.

SKANDALE: Israel har store forklaringsproblemer etter at israelske styrker drepte fire FN-soldater sent i går kveld. De fredsbevarende styrkende skal desperat ha prøvd å få israelerne til å stoppe skytingen. (Bildet er tatt  et annet sted i Sør-Libanon i dag) Foto: SCANPIX/AP
SKANDALE: Israel har store forklaringsproblemer etter at israelske styrker drepte fire FN-soldater sent i går kveld. De fredsbevarende styrkende skal desperat ha prøvd å få israelerne til å stoppe skytingen. (Bildet er tatt et annet sted i Sør-Libanon i dag) Foto: SCANPIX/AP Vis mer
image: - Israel ignorerte ti nødrop fra FN-soldatene
<B>VIKTIG MØTE:</B> Representanter fra USA, Europa, FN og flere arabiske stater møttes i dag i Roma. Her USAs utenriksminister Condolezza Rice og Kofi Annan.