Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel inn på Gaza-flyplass og i Ramallah

Israelske styrker okkuperte sent mandag kveld den palestinske flyplassen ved Gaza by. Flyplassen kontrolleres normalt av Yasser Arafats selvstyremyndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kan ende i katastrofe

Minst tre pansrede kjøretøyer fra Israels hær trengte inn på flyplassen, sa en palestinsk tjenestemann ifølge nyhetsbyrået Reuters. De palestinske vaktene lot være å skyte mot israelerne, tilføyde han.

Kort tid senere kom det meldinger om at israelerne også hadde marsjert inn på Vestbredden. Israelske stridsvogner sto bare en halv kilometer fra den palestinske presidenten Yasser Arafats kontor i byen Ramallah, fortalte øyenvitner.

En hevneaksjon?

Talsmenn for den israelske hær ville ikke umiddelbart kommentere meldingene. Aksjonen mot flyplassen kom etter at israelerne tidligere mandag hadde bombet en rekke palestinske mål på Vestbredden og i Gaza, og blant annet ødelagt alle de tre helikoptrene som har stått til disposisjon for Arafat.

Etter at stridsvognene hadde tatt kontroll over flyplassen, gikk israelske bulldosere i gang med å ødelegge rullebanen. Arafat har brukt denne flyplassen når han skulle reise til utlandet, og ifølge observatører kan det ikke være tvil om at aksjonen mandag kveld og natt til tirsdag var ment som en personlig ydmykelse av den palestinske lederen.

- Dette er ren sabotasje. Dessuten kan det ikke være tvil om at det er grov aggresjon rettet mot ett av symbolene på palestinernes rett til å bestemme over seg selv, sa den palestinske sikkerhetssjefen generalmajor Abdel-Razek al-Majaydeh.

«Total krig»

Palestinernes politiske ledere beskyldte mandag Israels statsminister for å ha innledet «total krig» mot det palestinske folk. Uttrykket og bruken av det er svært alvorlig, sier diplomater, som minner om at «total krig» var formuleringen Hitlers propagandasjef Joseph Goebbels brukte, da han ba tyskerne legge alle hemninger til side under annen verdenskrig.

De palestinske lederne krever at FNs sikkerhetsråd må komme sammen og gi ordre om at Israel skal stanse sine aksjoner. De omfattende israelske angrepene mandag var et svar på tre selvmordsaksjoner mot Jerusalem og Haifa sist helg.

Den arabiske liga ga i en erklæring mandag Israel skylden for den nye voldsbølgen som nå skyller over Midtøsten. Israel kan ikke påberope seg å føre forsvarskrig, tvert imot er det palestinerne som nå forsvarer seg mot en aggressiv okkupasjonsmakt, het det i erklæringen.

(NTB)

Hele Norges coronakart