Israel innrømmer atomvåpen

Mulig forsnakkelse under intervju med tysk tv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det har lenge vært antatt verden over at Israel har atomvåpen, men landet har aldri innrømmet dette offisielt.

Under et intervju med tyske SAT1 kom Israels statsminister Ehud Olmert nå med en indirekte innrømmelse av at landet har atomvåpen.

- En atommakt som oss

Han ble spurt om Irans påståtte forsøk på å skaffe seg atomvåpen. I et lengre svar begynner Olmert først med å distansere Iran fra Israel, og kommer så med den tilsynelatende glippen.

- Israel er et demokrati, Israel truer ingen land, det har vi aldri gjort. Det meste vi har gjort er å forsøke å få en tilværelse uten terror, sier Olmert.

- Iran har gjentatte ganger truet med å fjerne Israel fra kartet. Vil du da si at de ligger på samme nivå, når de higer etter å få atomvåpen, som USA, Frankrike, Israel og Russland? spør Olmert ifølge BBC.

Ikke godt mottatt

I forrige uke antydet også påtrappende forsvarsminister i USA, Robert Gates, noe lignende.

Israel innrømmer atomvåpen

- Teheran er omringet av land med atomvåpen. Pakistan i øst, Russland i nord, Israel i vest, og oss i den Persiske Gulf, sa Gates ifølge BBC.

I Israel skapte Olmerts uttalelser storm, og flere politikere krever nå at statsministeren går av.

Olmerts talskvinne var rasket ute med å poengtere at Israel ikke har endret politikk. Hun sier Israels holdning fortsatt er at de ikke ønsker å diskutere temaet offentlig, og at de ikke vil være det første landet som introduserer atomvåpen til Midt-Østen.

VAG INNRØMMELSE: Olmert sier indirekte at Israel har atomvåpen. Foto: EPA/ SCANPIX
VAG INNRØMMELSE: Olmert sier indirekte at Israel har atomvåpen. Foto: EPA/ SCANPIX Vis mer
HEMMELIG: USA har offisielt ikke spurt hva som foregår inne i israelernes atombombefabrikk i Dimona siden president John F. Kennedys dager. Norge gjorde et forsøk på slutten av 1980-tallet, fordi reaktoren benyttet norsk tungtvann. Men siden har ingen banket på i Dimona.
FIKK STRAFF:Mordechai Vanunu satt 18 år i fengsel fordi han fortalte verden om Israels påståtte atomvåpen. Han var tidligere ansatt ved Israels atomreaktor.