Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel isoleres

FNs sikkerhetsråd vedtok natt til i går en resolusjon som fordømmer Israels overdrevne maktbruk mot palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Sikkerhetsrådet ber om at Israel som okkupantmakt retter seg etter Genhve-konvensjonens bestemmelser om beskyttelse av sivile personer i krig. Det mest oppsiktsvekkende med resolusjonen er at den ble vedtatt, og at USA ikke la ned veto som landet pleier å gjøre i liknende situasjoner. USA avsto fra å stemme, men alle andre land i Sikkerhetsrådet stemte for.
  • Etter Camp David-forhandlingene tidligere i år vant Israel en god del internasjonal sympati. Med den massive voldsbruken mot det palestinske opprøret er stemningen snudd. Israel isoleres nå mer og mer internasjonalt. Særlig er forholdet til Frankrike forsuret. Men i stedet for selvransakelse og forhandlingsvilje svarer Israels regjering med militær slagkraft. Dette er en svært farlig utvikling.
  • At Ehud Barak lørdag ga Yassir Arafat 48 timer på seg til å stanse volden, tyder på at den israelske statsministeren føler seg trengt opp i et hjørne. I Israel snakkes det nå om en nasjonal samlingsregjering for å møte krisa. Det betyr at Barak må alliere seg med «hauken» Ariel Sharon og høyresida. Skjer dette, vil konflikten bare forsterkes ytterligere. Da er veien tilbake til forhandlingsbordet lang, men desto kortere til full krig i hele regionen.
  • Israels statsminister har fortsatt mulighet til å komme seg ut av krisa dersom han tar hensyn til den internasjonale fordømmelsen og i stedet prøver å komme palestinerne i møte med noe annet enn soldater og kuler. For bak det palestinske opprøret ligger en dyp frustrasjon over en fredsprosess som ikke har innfridd de høye forventningene Oslo-avtalen skapte, og som ikke har gitt palestinerne reell kontroll over de okkuperte områdene. Ønsker Barak virkelig å løse de grunnleggende konfliktene, bør han vise fredsvilje og ikke true med krig.