Israel kaller inn reservestyrkene

Største offensiv på Gazastripen siden 1967.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det israelske forsvarsdepartementet henter nå inn 6500 soldater fra sine reservetropper til Gazastripen og det som er den største israelske offensiven på Gazastripen siden okkupasjonen i 1967.

Deler av reserven er allerede mobilisert, bekrefter kabinettsekretær Oved Yehezkel overfor den israelske avisen Haaretz.

De nye styrkene hentes inn som en del av forberedelsene til en mulig eksalering av slåssingen, opplyser myndighetene, noe som tas som nok en indikasjon på at en bakkeinvasjon er i anmars.

Tidligere er det meldt at flere hundre infanterisoldater og stridsvognstyrker på vei mot Gaza.

Krever stans

Meldingen kommer umiddelbart etter at FN i en offesiell uttalelse krevde øyeblikkelig stans av alle militære operasjoner på Gazastripen

- Sikkerhetsrådets medlemmer uttrykker sin alvorlige bekymring over situasjonen i Gaza. De ber om at alle voldshandlinger umiddelbart bringes til opphør, og at partene straks stanser sin militære virksomhet, het det i den ikkebindende uttalelse fra Sikkerhetsrådets 15 medlemsland.

Kroatias FN-ambassadør Neven Jurica leste søndag opp teksten  I teksten nevnes verken Israel eller islamistbevegelsen Hamas, som har regjeringsmakten i Gaza, ved navn.

Den krever videre at det blir slutt på rakettangrepene mot Israel fra Gaza, og at befolkningen i Gaza straks får humanitær hjelp. Ifølge nyhetsbyrået AFP bygger teksten på et russisk kompromissforslag som kunne godtas av de arabiske landene.

Dødstallene stiger
Ifølge palestinske kilder er minst 280 personer drept og 900 skadd i den israelse offensiven de siste dagene. Dødstallene stiger stadig,  parallelt med meldinger om nye angrep.

Ifølge Avi Benayahu, talsperson for det israelske militæret, er det blitt gjennomført 250 angrep siden i går formiddag. 100 tonn bomber er sluppet over den overbefolkede Gazastripen, med sine 1,5 millioner innbyggere.

I morgentimene i dag ble blant annet en moské, en tv-stasjon og lastebil med drivstoff truffet av israelske bomber. Fra regjeringshold i Israel varsles det at luftangrepene bare kan være starten på en militæroffensiv som kan strekke seg over flere dager.

Selv om angrepene har kostet mange liv, har de sivile tapene vært bekrenset, opplyses det også fra palestinsk hold.

Målet med den israelske militæroffensiven er å få stanset de daglige rakettangrepene fra Gaza, som rammer mål i det sørlige Israel. Siden den nest halvt år lange våpenhvilen begynte å falle fra hverandre i november, er det blitt avfyrt 480 raketter fra Gaza. 280 av disse kom i forrige uke.

FLYTTES TIL GRENSA: En israelsk stridsvognskytter står på toppen av sin Merkava-stridsvogn og viser V-tegnet, i det israelske styrker
er på vei til grensa mot Gaza.
Foto: EPA/JIM HOLLANDER/SCANPIX
FLYTTES TIL GRENSA: En israelsk stridsvognskytter står på toppen av sin Merkava-stridsvogn og viser V-tegnet, i det israelske styrker er på vei til grensa mot Gaza. Foto: EPA/JIM HOLLANDER/SCANPIX Vis merGAZA BY:  Noen barn sitter i baksetet i en bil som er ødelagt i det israelske bomberegnet. Selv om området er tett befolket har det vært få sivile tap. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD HAMS
GAZA BY: Noen barn sitter i baksetet i en bil som er ødelagt i det israelske bomberegnet. Selv om området er tett befolket har det vært få sivile tap. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD HAMS Vis mer