OMSTRIDT: Her skytes en ny rakett opp fra et iransk krigsskip nær Hormuz-stredet 1. januar - en iransk hilsen til det nye året. Nå er forholdet mellom Iran og vesten på sitt kaldeste etter en opptrapping i konflikten. Foto: Reuters/Jamejamonline/Ebrahim Norouzi/Scanpix
OMSTRIDT: Her skytes en ny rakett opp fra et iransk krigsskip nær Hormuz-stredet 1. januar - en iransk hilsen til det nye året. Nå er forholdet mellom Iran og vesten på sitt kaldeste etter en opptrapping i konflikten. Foto: Reuters/Jamejamonline/Ebrahim Norouzi/ScanpixVis mer

- Israel kan provosere fram en konflikt USA ikke vil ha

En uke etter Irans omstridte nyttårsøvelse, vil Israel og USA gå i gang med militærøvelser. Mens en militær løsning er negativt politisk for Obama, er det motsatt i Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA og Israel vil om kort tid gå i gang med en ny militærøvelse, melder nyhetsbyrået AFP. Og det bare kort tid etter at landenes erkefiende Iran nylig avsluttet sin omstridte nyttårsøvelse, der de blant annet skjøt opp helt andre nyttårsraketter enn det du gjorde på nyttårsaften.

Regimet testet nemlig tre nye mellomdistanseraketter som skal være usynlig for radarer like øst for det betente Hormuz-stredet.

Britene truer med militær makt Iran har truet med å stenge det strategiske stredet dersom landet blir utsatt for nye sanksjoner, i tillegg til at de advarer hangarskipet USS John C. Stennis mot å vende tilbake til Persiabukta gjennom stredet.

Rundt 25 prosent av verdens oljeeksport blir transportert gjennom Hormuz-stredet.

Både USA og Storbritannia har allerede vært klare på at de ikke vil tolerere stenging av Hormuz-stredet. Ifølge The Telegraph truer Storbritannia nå med å bruke militær makt mot Iran dersom de gjennomfører en stenging av stredet.

- Det er en opptrapping i et spill vi ser nå, der ingen av partene vil vike unna før det er høyst nødvendig. Det virker som at USA følger sanksjonssporet, og jeg tror spesielt amerikanerne ikke ønsker et nytt krigsteater i Midtøsten, sier Midtøsten-ekspert Nils Butenschøn, som er direktør for Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo.

- Iranerne prøver å vise noen muskler, men hvor mange og store muskler de har, vet man ikke, sier Butenschøn videre.

- Farlig spill Spillet kan eventuelt være svært farlig, advarer han.

- Men både Iran og USA ønsker nok å holde det under en viss kontroll, før det eventuelt ender opp med at det går over til militære konfrontasjoner, sier Butenschøn.

OMSTRIDT: Iran truer med å stenge Hormuz-stredet. Her gjør iranske fartøy en øvelse i det omstridte stredet. Foto: Reuters/Jamejamonline/Ebrahim Norouzi/Scanpix
OMSTRIDT: Iran truer med å stenge Hormuz-stredet. Her gjør iranske fartøy en øvelse i det omstridte stredet. Foto: Reuters/Jamejamonline/Ebrahim Norouzi/Scanpix Vis mer

Han mener amerikanerne kan vise muskler nettopp ved å flytte militære fartøy gjennom Hormuz-stredet.

- Det er noe iranerne har advart direkte mot. Jeg tenker at vi har med sindige aktører å gjøre, som er mest ute etter å markere seg. Men vi har ingen garanti for at dette kan gå over i en ny og mer alvorlig fase, sier Butenschøn.

- USA ønsker ikke flere konflikter Mens regjeringen i Israel vil tjene politisk på en militær aksjon mot Iran, vil trolig president Barack Obama tape på det. Og Obama vil nok ikke ha negativ oppmerksomhet i disse valgdager, mener USA-ekspert Svein Melby ved Institutt for Forsvarsstudier.

- Den amerikanske opinionen er krigstrette og USA trapper ned. Det er et stort, tungt punkt. Nasjonen ønsker ikke flere konflikter og har store økonomiske probelemer. USA sliter på hjemmebane og må kutte i forsvarsbudsjettene sine. En militær konflikt i Gulf-området er på tvers med de lange linjene og strategien, sier Melby til Dagbladet.

- Jeg har vanskelig for å se at USA er villig til å gå til en militær konfrontasjon mot Iran, og derfor bruker de en rekke virkemidler mot Iran, og det virker for meg å ha betydning mot regimets overlevelsesevne, sier Melby videre.

Han understreker at det helt klart er viktig for USA å stanse et kjernefysisk program og i verste fall utvikling av kjernefysiske våpen.

- Men de presser på med ulike sanksjoner. Blant annet er jo EU et stort marked for Iran når det kommer til energi og olje. Det er også Japan og Sør-Korea. Både EU og disse landene prøver å finne andre markeder å kjøpe disse ressursene.

- Samtidig leverer USA store mengder våpen til De forente arabiske emirater og Saudi Arabia.

AKTUELL: USS John C. Stennis har blitt advart mot å returnere til Persiagulfen. I dag reddet den imidlertid 13 iranere fra pirater i Arabiahavet. Foto: AP Photo/U.S. Navy/Scanpix
AKTUELL: USS John C. Stennis har blitt advart mot å returnere til Persiagulfen. I dag reddet den imidlertid 13 iranere fra pirater i Arabiahavet. Foto: AP Photo/U.S. Navy/Scanpix Vis mer

- Dette er en totalpakke med en kombinasjon mellom sanksjoner og styrke de andre landene i regionens forsvar for å skvise regimet i Teheran. Siktemålet er nok å undergrave støtten til regimet, mener Melby.

Som en liten digresjon i konflikten ble 13 iranere befridd av det amerikanske hangarskipet USS John C. Stennis, som ble holdt fanget av pirater i Arabiahavet. De iranske sjøfolkene er på vei hjem, opplyser Pentagon. Hangarskipet er det samme som Iran har frarådet å vende tilbake til Persiabukta, i den pågående ordkrigen mellom USA og Iran om Hormuzstredet.

- Israel en løs kanon Han mener Iran ville fått mer støtte dersom USA hadde gått til militær aksjon mot regimet.

- Om man legger alt sammen: Problemer på hjemmebane og denne totalpakken med sanksjoner og støtte til landene rundt Iran, så tilsier det at USA ønsker å bruke andre metoder for å stoppe Iran. Målet er nok å undergrave regimet og tvinge fram et regimeskifte. Jeg tror det er sånn de tenker i Washington, sier Melby.

Han mener det er de «løse kanonene» i regionen som kan gjøre at det likevel blir en militær konfrontasjon.

- Israel oppfatter Iran som langt mer truende enn USA; at det står om Iraels eksistens. Iran har jo et klart mål om å fjerne Israel fra verdenskartet. Israel kan derfor komme til å gjøre noe på egen hånd som USA ikke helt styrer, sier Melby:

- Israel kan provosere fram en konflikt.

Han mener trusselen om å stenge Hormuz-stredet vil være et politisk og økonomisk selvmord for Iran.

MAKTKAMP: Midtøsten-ekspert Nils Butenschøn ved Universitetet i Oslo mener vi nå ser en opptrapping i konflikten. Foto: UiO
MAKTKAMP: Midtøsten-ekspert Nils Butenschøn ved Universitetet i Oslo mener vi nå ser en opptrapping i konflikten. Foto: UiO Vis mer

- Men Iran virker litt smått desperate, så de kan nok seg seg villige til å framprovosere en reaskjon. Men stenging av Hormuz-stredet vil jo føre til at de ikke får solgt oljen sin, og vil være en kamikaze-aksjon.

- Ikke troverdig trussel Midtøsten-ekspert Nils Butenschøn påpeker også den store utfordringen Iran vil få ved å forsøke å stenge det omstridte stredet:

- Det er ikke troverdig at de vil klare det ettersom at det er 50 km på det smaleste. De vil kanskje kunne bruke raketter, men det vet jeg ikke, sier han til Dagbladet.

Butenschøn mener Iran ikke vil gå til et så drastisk skritt før de føler seg trengt opp i en helt umulig situasjon.

- For en ting er sikkert. USA og Storbritannia kan ikke sitte og se på at Hormuz-stredet blir stengt for trafikk. Det vil få drastiske konsekvenser.

IKKE ØNSKELIG FOR USA: USA-ekspert Svein Melby ved Institutt for Forsvarsstudier mener USA ikke ønsker en ny militær konflikt i utlandet. Foto: IFS
IKKE ØNSKELIG FOR USA: USA-ekspert Svein Melby ved Institutt for Forsvarsstudier mener USA ikke ønsker en ny militær konflikt i utlandet. Foto: IFS Vis mer