Leder av Forsvarets høgskoles mediegruppe:

- Israel kan stå bak luftangrepet i Syria

Den russiske hæren anklager Israel for å ha stått bak luftangrepet i Syria natt til mandag. En norsk orlogskaptein støtter teorien.

ANGREP: En syrisk militærflyplass skal ha blitt angrepet, som et svar på en helg der syriske myndigheter har blitt anklaget for å ha brukt kjemiske våpen under et angrep i byen Douma i Syria. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Minst 14 personer, blant dem flere iranske soldater, ble drept i et luftangrep mot en militær flyplass i Homs i Syria, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

USA og Frankrike har begge nektet for at de har noe å gjøre med angrepet, mens den russiske hæren mandag morgen går ut og anklager Israel for å stå bak, ifølge nyhetsbyrået TASS.

- To F-15-fly fra det israelske flyvåpenet slo til mot luftbasen mellom klokka 3.25 og 3.53, med hjelp av åtte missiler som ble fjernstyrt fra libanesisk territorium, uten å ta seg inn i syrisk luftrom, heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet, gjengitt av russiske nyhetsbyråer.

Også det syriske militæret hevder dette i en uttalelse mandag formiddag.

- Sannsynlig med Israelsk angrep

Den samme teorien luftes også fra det norske forsvaret, overfor Dagbladet.

- Det finnes to sannsynlige forklaringer for dette angrepet. Den ene er at det er et israelsk luftangrep. De har gjennomført angrep i Syria tidligere. Disse har spesielt vært rettet mot iranske mål, for å sørge for at Iran ikke får etablert en permanent base i Syria, sier orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets Høgskoles mediegruppe til Dagbladet.

ANGREP: Denne jenta er en av mange sivile som ble rammet av et angrep i Douma i Øst-Ghouta i helgen. Flere av de døde bar preg av å ha vært utsatt for kjemisk angrep, men det er ikke bekreftet at det er det som skjedde. Natt til mandag ble en syrisk militærbase utsatt for et luftangrep. Det er ikke kjent hvem som står bak. Foto: Mouneb Taim / Anadolu Agency / NTB Scanpix
ANGREP: Denne jenta er en av mange sivile som ble rammet av et angrep i Douma i Øst-Ghouta i helgen. Flere av de døde bar preg av å ha vært utsatt for kjemisk angrep, men det er ikke bekreftet at det er det som skjedde. Natt til mandag ble en syrisk militærbase utsatt for et luftangrep. Det er ikke kjent hvem som står bak. Foto: Mouneb Taim / Anadolu Agency / NTB Scanpix Vis mer

I meldinger fra Syria hevdes det altså at nettopp iranske soldater er blant de drepte i nattas angrep.

Flere titalls drept

Angrepet kommer etter en helg der syriske myndigheter har blitt anklaget for å ha brukt kjemiske våpen under et angrep i byen Douma i Syria.

Minst 40, kanskje så mange som 100 personer, ble drept i angrepet.

Så langt er det ikke slått fast at det ble brukt kjemiske våpen under angrepet. Verken eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights eller EU har klart å fastslå at det ble brukt kjemiske våpen, men EU skriver i en uttalelse at det finnes beviser som tyder på at Assads hær sto bak angrepet.

Amerikanske myndigheter på sin side har slått fast at det høyst sannsynlig ble brukt kjemiske våpen under angrepet.

Om nattas angrep i Syria var hevn for dette er ikke kjent.

- Kan være opprørere

Slensvik kan imidlertid ikke erindre at Israel har angrepet mål så langt inn i landet som Homs-provinsen tidligere. Israelske myndigheter har så langt avvist å kommentere saken. Det samme har Israels ambassade i Oslo på spørsmål fra Dagbladet.

- Den andre mulige forklaringen er at opprørere, som har fått tak i avanserte våpen, står bak angrepet. Ifølge meldinger fra Syria var det tre missiler som traff, i tillegg til at fem av åtte missiler skal ha blitt skutt ned. Det er derfor mye som tyder på et droneangrep, og man vet at opprørere tidligere har angrepet russiske mål i Syria med droner, sier Slensvik.

Tidligere mandag morgen anklaget Syria USA for å ha stått bak, en beskyldning USA tilbakeviste. Slensvik mener det ville vært «veldig overraskende» om det skulle vise seg at USA står bak.

- Normalt sett vil USA offentlig bekrefte at de har angrepet, samt hvilken metode de har benyttet seg av. De viser også ofte fram bilder fra selve angrepet. Det samme gjelder også Frankrike og de andre landene som er en del av den amerikanskledede koalisjonen. Dersom noen der står bak, men at det ikke bekreftes, så ville det være en helt ny tilnærming. Det har ikke skjedd tidligere, for det er tradisjon fra Vestlig side at man er åpne om hva som har skjedd, sier han.

ANGREP: En syrisk militærflyplass skal ha blitt angrepet natt til mandag, skriver BBC, som siterer den statlige syriske TV-kanalen. Dette skal være en video filmet av et vitne på området. Video: NTB Scanpix Vis mer

Venter på bilder

Slensvik mener mye mer vil bli kjent så fort man får gode bilder fra flyplassen.

- Da vil man normalt sett også kunne se rester av våpnene som ble brukt. Da kan man også i mye større grad anslå hvem som har gjennomført angrepet, sier han og legger til:

- I løpet av de første timene så vil man finne ut mer om hvor stor skaden er. Dersom det er snakk om overflatiske skader, altså at fly er bombet utenfor hangarer eller liknende, så kan det være snakk om opprørere. Men dersom det er bevis for at det er brukt bomber som trenger gjennom bygg, da snakker man om at det er en stat som står bak, mener han.

- Finnes det noen andre stater som det er nærliggende å tenke på som ansvarlig for et slikt angrep?

- Det er ingen andre opplagte kandidater. Dersom det er et annet land, så vil det bety at det har skjedd en ny dreining i konflikten.

Foreløpig har ingen påtatt seg ansvaret for luftangrepet.

HEVDER ISRAEL STÅR BAK: Ifølge det russiske forsvarsdepartementet var det to F-15-fly fra den israelske hæren slo til mot luftbasen mellom klokken 3.25 og 3.53, med hjelp av åtte missiler som ble fjernstyrt fra libanesisk territorium, uten å ta seg inn i syrisk luftrom. Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB Scanpix
HEVDER ISRAEL STÅR BAK: Ifølge det russiske forsvarsdepartementet var det to F-15-fly fra den israelske hæren slo til mot luftbasen mellom klokken 3.25 og 3.53, med hjelp av åtte missiler som ble fjernstyrt fra libanesisk territorium, uten å ta seg inn i syrisk luftrom. Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Varsler svar

USAs president Donald Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron ble søndag enige om en «kraftig, felles reaksjon» på hendelsene i Douma, ifølge NTB.

Begge de to presidentene har slått fast at det er snakk om et kjemisk angrep, men dette er ikke blitt bekreftet fra andre hold. Under en telefonsamtale søndag, ble Macron og Trump enige om at Syrias president Bashar al-Assads regime må stilles til ansvar «for sine gjentatte brudd på menneskerettighetene».

Frankrike avviser i likhet med USA å ha stått bak mandagens angrep.

- Det var ikke oss, sier hærens talsmann Patrik Steiger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer