Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel klager Dagbladet inn for PFU

Mener Finn Graffs karikatur av Ehud Olmert bryter med all folkeskikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Les hele klagen her!

  (Dagbladet.no): Mandag 10.juli trykket Dagbladet en illustrasjonskarikatur til en kommentar om utviklingen i Palestinakonflikten.

  Tegningen viser israels statsminister Ehud Olmert som står på en balkong i en fangeleir. I hånda holder han et gevær. På bakken under balkongen ligger et dødt menneske. En palestiner. Det er klare referanser til filmen «Schindlers Liste», der den sadistiske leirkommandanten Amon Götz skyter på jødiske fanger - for gøy.

  Dette er grunnlaget for at Israel nå klager Dagbladet inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

  Totalt uakseptabelt


  - Karikaturen sammenlikner Israels behandling av palestinere med nazistenes behandling av jøder under 2. verdenskrig. Den vitner om uvitenhet om nazistenes masseutryddelse av det jødiske folk og jeg finner den totalt uakseptabel, skriver Israels ambassadør Miryam Shomrat i PFU-klagen og fortsetter:

  - Jeg tror denne typen sammenlikning ikke bare fornærmer jøder og det israelske folk, men også den folkelige anstendighet og den korrekte gjengivelse av historie.

  Den israelske ambassadøren mener at tegninger som viser israelere eller jøder avbildet som nazister ikke bør tolereres.

  - Det er blasfemisk, både med tanke på de drepte ofrene for - og de overlevende etter - Holocaust, skriver hun i klagen.


  - Forstår at det vekker reaksjoner


  Konstituert ansvarlig redaktør i Dagbladet, Lars Helle, tar klagen alvorlig, men er ikke bekymret for utfallet.

  - En skal aldri foregripe en avgjørelse, men vi mener at dette ligger trygt innenfor ytringsfriheten. Jeg kan forstå at det vekker reaksjoner. Og klagen tar vi selvsagt alvorlig, men jeg frykter ikke at Dagbladet blir felt, sier han til Dagbladet.no

  Ifølge Helle er det viktig for pressens kommentatorer å kunne benytte seg av ytringsfriheten.

  - Ytringsfriheten kan såre. Tegningen til Graff er sterk. Men vi må vende oss til å tåle det. Kommentatorer og karikaturtegnere vil ikke drive forsoningslinjer.


  Ikke felt for tegninger tidligere


  Sekretær for PFU, Kjell Børringbo, kan ikke huske at karikaturtegninger har blitt felt i PFU tidligere.

  - Det har vært flere karikaturer som har blitt klaget inn, men jeg kan ikke huske noen eksempler i moderne tid som har blitt felt. Siste eksempelet som ble «frikjent» var Magazinet med Muhammed-tegningene.

  - Hva tror du kan være årsaken til at ingen av disse er blitt felt?

  - Det har med ytringsfrihet å gjøre. Dette er satire, og for satire har man relativt frie rammer, sier han.

  Respekt for ytringsfriheten


  Til tross for kritikken av Dagbladet. Den israelske ambassadøren er tilhenger av ytringsfriheten, med visse begrensninger.

  - Etter min mening kommer rettigheter med et ansvar. I dette tilfellet burde man ha vurdert rettigheten til å uttrykke seg opp mot effekten det vil ha for dem som føler seg truffet.

  Hun avslutter klagebrevet med å be PFU om å sette et eksempel. For å vise at man må bruke sin rett til ytringsfrihet, ikke misbruke den.

  Omfattende debatt 
  Ambassadøren er ikke den eneste som har latt seg provosere av Graffs karikaturtegning. Seniorforsker Sven G. Holtmark ved Institutt for forsvarsstudier skrev i en kronikk i Dagbladet tidligere denne måneden at sammenligningen mellom Olmert og Götz i karikaturen «vitner om at Dagbladet og Finn Graffs kunnskaps- og historieløshet har nådd et - foreløpig? - lavmål».

  Midtøsten-forsker Lars Gule svarer Holtsmark ved å poengtere flere paralleller mellom tyskernes angrep på jødene i 1937-1945 og Israels angrep på palestinerne i 1967-2006.

  Dessuten er det i karikaturens vesen å overdrive, skriver Gule i kronikken som stod på trykk forrige lørdag.

  Den israelske ambassadøren viste til klagen, og ønsket ikke å kommentere saken ytterligere da Dagbladet.no kontaktet henne tirsdag ettermiddag.

image: Israel klager Dagbladet inn for PFU
image: Israel klager Dagbladet inn for PFU

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!