Israel klar for fredsavtale

Israels statsminister Ehud Barak antyder at han kan godta Clintons fredsplan for Midtøsten, mens palestinernes president Yasser Arafat fremdeles drøfter avtalen med sine rådgivere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels statsministeren Ehud Barak sa mandag at han er beredt til å akseptere USAs fredsforslag uten endringer, dersom palestinerne gjør det samme.

- Den naturlige reaksjonen er selvfølgelig å ønske en rekke endringer, men dersom den andre siden går med på å akseptere de framlagte ideene, så vil vi også måtte akseptere dem, sa Barak i et intervju med israelsk fjernsyn.

Den israelske statsministeren innrømmet imidlertid at han foreløpig ikke vet hva den palestinske motparten har bestemt seg for.

Avgjørende

En meningsmåling foran statsministervalget i Israel 6. februar, som ble publisert mandag, viser at Baraks politiske skjebne er i Arafats hender. Hvis Barak lykkes i å nå fram til en fredsavtale viser meningsmålingen at han vil ligge jevnt med høyrelederen Ariel Sharon, som er en bitter motstander av fredsprosessen.

Med en fredsavtale har Barak 33 prosent av folket i ryggen mot bare 24 prosent hvis han ikke lykkes. Tilsvarende tall for Sharon er 37 og 38 prosent. Resten har enten ikke bestemt seg eller avstår fra å stemme.

Arafat nøler

Palestinernes president Yasser Arafat drøftet Clintons fredsplan i Gaza mandag, men uten at man kom fram til en avgjørelse, opplyser en palestinsk tjenestemann. Det palestinske lederskapet skal fortsette å drøfte fredsplanen i dag.

Arafat sa tidligere mandag at det fremdeles er mange hindringer som må passeres før han kan anbefale en fredsavtale. Den største hindringen ifølge Danny Rubinstein, journalist i den israelske avisa Haaretz, er det palestinske folket.

Ifølge Rubinstein, som er Arafat-ekspert, ønsker Arafat å godta Clintons fredsplan, men er redd han ikke lykkes i å selge den til sitt folk. For å få kontroll over Øst-Jerusalem og Tempelhøyden må nemlig Arafat, ifølge lekkasjer fra forhandlingene, ofre de palestinske flyktningenes rett til å komme hjem, et sårt punkt for palestinerne. I Libanon alene er det ifølge palestinerne 350.000 flyktninger.

Innen onsdag denne uken skal de to partene fortelle den amerikanske presidenten Bill Clinton om de godtar hans kompromissforslag til fred eller ei.

(NTB)