Israel klar med a-våpen

Israel er forberedt på et voldsomt svar om Saddam Hussein angriper med masseødeleggelsesvåpen. I verste fall bruker israelerne atomvåpen, antar amerikansk etterretning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av statsminister Ariel Sharons nærmeste medarbeidere gjorde det torsdag klart at Israel er rede til å svare på ethvert irakisk angrep.

- Israel har både kapasitet og trolig handlingsfrihet til å gjøre det som er nødvendig for å beskytte befolkningen hvis Irak utvider sin krig mot det internasjonale samfunn til oss, sa seniorrådgiver Dore Gold, ifølge avisa Haaretz.

Hvis Irak anser at et vestlig angrep er nært forestående, kan Hussein konkludere med at han ikke har stort å tape på å angripe Israel. Og hvis det skjer med masseødeleggelsesvåpen, blir svaret kontant. Et massivt irakisk overfall som skaper massedød, kan bli møtt med et atomangrep som utraderer Irak. Denne urovekkende vurderingen skal ha blitt forelagt det amerikanske senatetets utenrikskomite sist uke.

Under golfkrigen i 1991 sa USAs utenriksminister Dick Chney at Israel kunne besvare et kjemisk angrep med kjernefysiske våpen. Cheney er nå amerikansk visepresident.

Saddam Husseins angrep begrenset seg for 11 år siden til unøyaktige scudraketter som gjorde stor skade, men kostet få isrealere livet. Og av hensyn til den arabiske koalisjonen som støttet USAs frigjøring av Kuwait, forholdt israelerne seg så passive som amerikanerne ba om.

I dag finnes ingen tilsvarende amerikansk-arabisk enhet, og Israel føler seg derfor ikke presset til å la våpnene tie.

Forskeren Anthony Cordesmann ved den private stiftelsen Senter for strategiske og internasjonale studier i Washington ((CSIS), risikerer Israel en dødelig trussel mot befolkningen i bysentre som Haifa og Tel Aviv. Skulle en slik trussel materialisere seg, vil israelerne varsle kjernefysisk gjengjeldelse mot irakiske byer og militærstyrker.

Et eventuelt iraksik angrep med biologiske våpen vil ifølge Cordesman utvilsomt bli besvart med atomangrep mot irakiske byer som ikke er inntatt av USA.

Men Avi Ben-Nun, kommandant for det israelske luftvåpenet i 1991, tviler sterkt på at Saddam Hussein vil angripe. Han mener Irak har liten slagkraft med ikke-konvensjonelle våpen og regner faren for terrorangrep med slike våpen som langt større.

BEGEISTRET:Medlemmer av al-Fatahs ungdomsorganisasjon demonstrerte sin støtte till Saddam Hussein i Gaza torsdag.
Israel har begynt forberedelsene til et "dommedagsangrep" med å dele ut piller mot kopper og radioaktiv stråling til nøkkelpersonell, skriver <a href=http://www.nypost.com/news/worldnews/54828.htm>New York Post</a>. Gassmaskene fra tidligere konflikter sjekkes på nytt.