Israel koker av raseri

To nye bombeaksjoner forsterker raseriet blant israelerne, dagen etter at et spedbarn ble skutt og drept på Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

30 mennesker ble skadd da en selvmordsaksjonist sprengte seg selv i lufta i den jødiske delen av Jerusalem tirsdag. Tidligere på dagen eksploderte en bilbombe nær et kjøpesenter i samme by, og skadet tre mennesker.

- En mann med en bag gikk på buss nummer 6, og oppførte seg mistenkelig. Han gikk straks av bussen igjen, og da eksploderte bomben, sa en talsmann for politiet.

Bombemannen ble drept. Politiet kunne etterpå fastslå at han hadde hatt eksplosivene i et belte rundt livet. Ifølge den israelske hærens radio ble 31 mennesker skadd, mens den sivile radioen oppga tallet til 28.

På okkupert område

Selvmordsaksjonen skjedde i et strøk som kalles French Hill, som er en del av området Israel erobret under seksdagerskrigen i 1967.

Minst fire ulike grupperinger hevdet at de sto bak bombeaksjonen e. Militante palestinere har trappet opp sine aksjoner i Israel etter at det palestinske opprøret ble innledet i oktober i fjor. Tirsdagens eksplosjoner kom samtidig med at Den arabiske liga innledet sitt toppmøte i Amman, som ventelig ville gi sin støtte til opprøret.

- To angrep i Jerusalem på en dag kan åpenbart være et varsel om økt motivasjon for slike angrep, sa politimesteren i byen, Mickey Levy.

Israels utenriksminister Shimon Peres mente at aksjonene tydelig var ment å gjøre inntrykk på det arabiske toppmøtet, og på israelerne. Han lovte at Israel vil slå tilbake når tiden er inne.

- Vår respons må være relevant, ikke overdreven... til riktig tid, med de rette midler og dosering. Vi må først og fremst fortsette å snakke sammen for å slukke brannen, sa Peres.

Hebron

Israels statsminister Ariel Sharon møtte tirsdag ledere for bosetterne, dagen etter at et israelsk spedbarn ble skutt og drept i Hebron. Drapet vakte sterke reaksjoner blant bosetterne i byen, som minnet Sharon om at han kom til makten på et løfte om å gjenopprette sikkerheten. Sharon forsikret bosetterne om at de ville få beskyttelse.

Men misnøye er økende blant bosetterne, som vil se handling og ikke bare ord.

- Hvis Sharon ikke gjøre det han sier han vil gjøre, vil han få nye bekymringer, sa David Wilder, talsmann for det jødiske samfunnet i Hebron.'

Som boligminister for ti år siden sto Sharon i fremste rekke for å anlegge nye bosettinger på okkupert land. Som statsminister har han imidlertid lovt å ikke bygge nye bosettinger. Bosettingene har lenge vært et alvorlig hinder for fred. I Hebron bor det 400 israelere midt blant 120.000 palestinere.

(NTB)

<B>SPRENGT: Israelsk politi undersøker restene av en bil som ble sprengt i lufta i Jerusalem tirsdag. Senere på dagen sprengte en mann seg selv i lufta ved en buss samme sted. Mer enn 30 ble skadd.