Israel koker av raseri

Israels statsminister Ariel Sharon lover skjerpet kamp mot palestinsk terrorisme, etter det blodige selvmordsangrepet mot en buss i Jerusalem i går morges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvmordsaksjonen, og eventuelle israelske gjengjeldelsesaksjoner, kommer like før USAs president George W. Bush er ventet å legge fram sin strategi for regionen, der han trolig går inn for opprettelsen av en provisorisk palestinsk stat.

Statsminister Ariel Sharon har blankt avvist tanken på en palestinsk stat, og gjentok avvisningen da han besøkte åstedet for selvmordsaksjonen tirsdag morgen.

En buss full av skolebarn ned i ti-tolvårsalderen og folk som skulle på jobb, ble sprengt i lufta av en selvmordsaksjonist som tok 19 med seg i døden, mens minst 50 andre skadd.

Den islamistiske gruppen Hamas tok på seg ansvaret for aksjonen, og sa det var en 22 år gammel mannlig student fra Nablus som sto bak.

Selvmordsaksjonisten utløste sprengstoffet idet han gikk på bussen, som var på vei fra bydelen Gilo til Jerusalem sentrum. Eksplosjonen rev bussen i filler. Den ble stående igjen på veien med blodige lik og kroppsdeler liggende i og utenfor det forvridde metallskjelettet, mens redningsmannskapene forsøkte å hjelpe de mange hardt skadde.

Fortvilte foreldre

Fortvilte foreldre og andre pårørende forsøkte å finne ut om deres kjære var blant de drepte eller kjørt til sykehus.

- Jeg stoppet bilen og sprang bort til bussen på høyre side. Jeg trakk bort likene av to jenter og en mann. Jeg glemmer aldri synet av den ene jenta. Hun lå på magen og hadde en lang flette nedover ryggen, forteller det sjokkerte øyenvitnet Shalom Sabag, som kjørte like foran bussen som eksploderte.

- Vi betaler en forferdelig pris, sa Jerusalems ordfører, Ehud Olmert. Jerusalems politimester var frustrert over at den skjerpede sikkerheten i Jerusalem ikke hjalp. Israelsk politi sa tirsdag at flere palestinske selvmordsaksjonister har angrep på gang, og at de forsøker å få fatt i dem.

Sharon på stedet

For første gang siden han ble valgt, var også statsminister Ariel Sharon på åstedet for et selvmordsangrep. Han avviste tanken om en palestinsk stat etter ødeleggelsene han så.

- Det forferdelige synet vi får her i dag etter disse morderiske palestinske handlingene, er sterkere enn ord. Det undrer meg hva slags stat palestinerne har tenkt å opprette. Hva snakker de om? Denne grusomme hendelsen er en fortsettelse av den palestinske terroren, og vi skal bekjempe den, sa Sharon.

Palestinernes informasjonsminister Yasser Abed Rabbo fordømte angrepet på det sterkeste, og sa det bare vil gi Israel større grunn til å «trappe opp sin aggressivitet».

- Den eneste som tjener på denne aksjonen er Sharon og okkupasjonen, sa han.

Kritisk

Angrepet kommer på et meget kritisk punkt i Midtøsten-prosessen, bare to dager etter at Israel begynte byggingen av et 350 kilometer langt og omstridt betonggjerde som skal skille Jerusalem fra den okkuperte, palestinske Vestbredden. Palestinernes leder Yasser Arafat kaller prosjektet rasistisk, og mener det vil totalt ødelegge den palestinske økonomien. Også USA kritiserer byggingen.

Den kom også omtrent samtidig med at Bush var ventet å legge fram en plan for opprettelsen av en provisorisk palestinsk stat, muligens som en overgangsstat til å begynne med.

Men bombeaksjonen har trolig komplisert hele prosessen, og redusert mulighetene for suksess ytterligere. Sharon har fått flere argumenter for sitt betonggjerde, og støtte til sitt syn om å gå imot dannelsen av en palestinsk stat.

Ministeren for intern sikkerhet i Israel, Uzi Landau, sa at tirsdagens angrep bør være en lekse for Washington.

- Dersom Bush nevner en palestinsk stat, vil dette være et klart bidrag til terrorisme i fremtiden, sa Landau.

(NTB)

17 DØDE: En selvmordsbomber og 16 sivilie mistet livet.
RASER: Stasminister Ariel Sharon var selv på eksplosjonsstedet og så på ødeleggelsene.
SORG: Israelerne sørger, men er også rasende, over nok en selvmodsbombe som tok mange sivile liv.