Israel langt over streken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel har gjennomført det blodigste angrepet i Gaza etter 1967 målt i antall drepte. Opp mot to hundre palestinere kan ha mistet livet. Angrepet er på alle måter voldsomt og overdrevet. Et sekstitall krigsfly angrep om lag 40 mål. Og dette er bare en begynnelse, heter det fra Israel. Et angrep med bakkestyrker kan være i vente.

Verden bør ikke nøle med å stemple dette som et uforholdsmessig kraftig svar. Vi lurer på hva slags budskap dette er til USAs neste president, Barack Obama.

Det kom på den jødiske sabbaten og er svaret på de rakettene og granatene som palestinske militante avfyrte mot Israel julaften. Om noen i Europa og USA påkaller julas budskap om fred er det dobbelt fånyttes, for verken Israel eller Hamas bryr seg om jula, det gjør bare det kristne mindretallet blant palestinerne.

Med et veikt unntak av USA midt i maktskiftet, har verdens fordømmelse av Israels angrep vært nær samstemt og nødvendig kraftig. Igjen har EU, under det franske presidentskapet, tatt ledelsen og bedt Israel umiddelbart stanse sine angrep. Samtidig ber EU nabolandene, særlig Egypt, om å få i stand en «varig våpenhvile» mellom partene for å erstatte den på seks måneder som løp ut i forrige uke. Russland er med på de samme notene. Naturligvis ber man begge parter vise måtehold, men det er Israel som får på pukkelen.

Israel har rett til å forsvare seg. Palestinerne har rett til motstand mot okkupasjon, uansett om Gaza formelt ikke er okkupert, bare innestengt. Vi bør huske dette når vi hyller Max Manus. Israelerne bør minnes om deres egen motstandskamp, som foregikk med liknende virkemidler som Hamas i dag bruker.

Palestinerne forstår ikke noe annet språk enn rå makt, hevder man i Israel. Men det gjør åpenbart heller ikke Israel. Derfor må Israel få et klart budskap. Verden godtar ikke dette lenger. Menneskelig fornuft tilsier våpenhvile og forhandlinger.