Israel legger nye bosetterboliger ut på anbud

Midt i et forsøk på å dra i gang nye fredssamtaler med palestinerne godkjenner Israel bygging av nærmere 1.200 nye boliger i bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

NYE BOSETTINGER: Israel har lagt ut bygging av 1187 nye bosetterboliger på Vestbredden på anbud. Bildet viser den jødiske bosetningen Har Homa nær Jerusalem. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB scanpix
NYE BOSETTINGER: Israel har lagt ut bygging av 1187 nye bosetterboliger på Vestbredden på anbud. Bildet viser den jødiske bosetningen Har Homa nær Jerusalem. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels boligdepartement opplyser at det vil bli offentliggjort anbud for bygging av 793 boliger i Øst-Jerusalem og ytterligere 394 på Vestbredden for øvrig.

Kunngjøringen kommer tre dager før palestinske og israelske forhandlere har avtalt et nytt forhandlingsmøte og to dager før en planlagt løslatelse av palestinske fanger fra israelske fengsler.

Ifølge den palestinske forhandleren Mohammed Shtayeh er kunngjøringen et bevis for at Israel «ikke mener alvor» med forhandlingene.

- Med denne bosetningsaktiviteten forsøker Israel å ødelegge grunnlaget for den løsningen verdenssamfunnet har tatt til orde for, sier han.

Ulovlige bosetninger Bygging av bosetninger på det okkuperte Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, regnes av de fleste land for å være ulovlig og i strid med folkeretten.

Det var Israels fortsatte bygging av jødiske bosetninger på okkupert palestinsk land som gjorde at den forrige runden med direkte samtaler kollapset for tre år siden. Siden partene møttes ansikt til ansikt igjen 30. juli i år, har Israel trappet opp støtten til jødiske bosetninger.

- Vi kommer til å fortsette å markedsføre boliger og bygge i hele landet. Dette er det rette å gjøre på dette tidspunktet, for sionismen og for økonomien, sier boligminister Ariel.

- Intet land i verden tar imot ordrer fra andre land om hvor det kan bygge, og hvor det ikke kan bygge, sier Ariel i en uttalelse søndag ifølge BBC.

Eide bekymret Palestinas president Mahmoud Abbas har lenge holdt fast på at han ikke er interessert i å gjenoppta forhandlinger før byggingen av bosetninger på Vestbredden stanses. USAs utenriksminister John Kerry klarte likevel å overtale ham til å gå med på innledende samtaler med sikte på å forhandle fram en ny fredsavtale, mot at Israel løslater over hundre fanger som har vært fengslet siden før Oslo-prosessen i 1992.

Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er bekymret for at utbyggingen kan undergrave det han mener er siste sjanse til å realisere en tostatsløsning.

- Etter tre år har Kerry endelig fått partene til å sette seg ned og snakke sammen igjen. Da er det viktig at partene ikke provoserer hverandre, sier han til ABC Nyheter.

Slutt på trusler Selv om de fortsatt fordømmer utvidelsen av bosetninger, har palestinske politikere sluttet å true direkte med å forlate forhandlingene som følge av Israels opptreden.

- Det internasjonale samfunnet må holde fast i denne fredsprosessen, stå skulder ved skulder med oss og holde Israel ansvarlig for dets fortsatte bosetningsaktiviteter, sier sjefforhandler Saeb Erakat.

Han beskylder Israel for å forsøke å tvinge palestinerne til å forlate forhandlingsbordet ved å godkjenne stadig mer bosetningsaktivitet.

Men palestinerne vil gi det nye initiativet en sjanse, forsikrer den palestinske sjefforhandleren.

Hundretusener av bosettere Rundt 500.000 jødiske israelere bor i mer enn hundre ulovlige bosetninger som er bygget siden Israel okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem i seksdagerskrigen i 1967.

Palestinere ønsker å opprette en uavhengig stat i nettopp disse områdene, i tillegg til på Gazastripen.

(NTB)