Israel-lobby sjekker Norge

Norge er i ferd med å få verstingstempel blant amerikanske jøder. Demonstrasjoner og trusler om boikott av Israel har fått tungvektere fra The American Jewish Committee til å ta turen over Atlanteren for undersøke hva som egentlig foregår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I april ble det viftet med hakekorsplakater på anti-israelske demonstrasjoner foran Stortinget.

Kort tid etterpå oppfordret LO-leder Gerd-Liv Valla til boikott av israelske varer.

Dette har fått den New York-baserte lobbyorganisasjonen The American Jewish Committee (AJC) til å sende av gårde tungt skyts for å tale Israels sak. I går møtte president Harold Tanner og Jason F. Isaacson, sjef for AJCs internasjonale affærer, både statsminister Kjell Magne Bondevik, utenriksminister Jan Petersen og Inge Lønning, medlem av utenrikskomiteen.

Støtter Israel

Stemningen var svært gemyttlig etter møtet på Statsministerens kontor. Bondevik bekreftet da også at samtalen var blitt holdt i en vennlig tone.

- Jeg uttalte min sympati for alle de jøder som har mistet livet i palestinske terroraksjoner. Jeg uttalte også vår solidaritet med Israels og jøders rett til å eksistere innenfor faste og sikre grenser, oppsummerte han og fortsatte:

- Dessuten understreket jeg at regjeringen ikke støtter noen boikott, og at vi fordømmer alle tendenser til antisemittisme - som det jo også har vært eksempler på her hjemme, blant annet gjennom trakassering av jødiske barn.

Harold Tanner, AJCs president, legger ikke skjul på bakgrunnen for norgesbesøket.

- I tillegg til at dette landet er høyt profilert innen internasjonalt diplomati, er vi bekymret over det vi har lest om boikottrusler og demonstrasjoner med hakekorsplakater.

Stort nettverk

Slike demonstrasjoner ser kanskje anti-israelske ut og tillates i ytringsfrihetens navn. Men bruk av hakekors er ikke noe symbol på Israel-kritikk. Svastikaen symboliserer antisemittisme slik nazistene forfektet den.

The American Jewish Committee ble etablert i 1906 for å bekjempe de omfattende jødeforfølgelsene som fant sted i Russland på den tida. I dag har organisasjonen 33 USA-avdelinger og kontorer i Tyskland, Sveits, Polen og Israel. AJC pleier kontakt med 60- 70 regjeringer og støttes av rundt 125000 enkeltpersoner.

MØTTE BONDEVIK: Det lå ingen konfliktstemning i lufta da statsminister Bondevik hilste på Harold Tanner.
LOBBYISTER PÅ NORGESBESØK: Harold Tanner (t.v.) og Jason F. Isaacson fra The American Jewish Committee kom til Norge etter demonstrasjoner og trusler om boikott av Israel.