Israel løslot palestinske fanger

Israelske myndigheter har frigitt 26 palestinske fanger som et resultat av fredsforhandlingene som begynte i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fangene ble løslatt fra et fengsel i nærheten av Jerusalem natt til onsdag. 21 av dem ble kjørt til grensa mot Vestbredden, hvor de ble møtt med jubel og fyrverkeri.

Fem av fangene ble fraktet til Gazastripen, og også her ventet en stor gruppe slektninger og støttespillere ved grensa.

Omtrent samtidig med løslatelsene ble det imidlertid kjent at Israel har godkjent bygging av 1.500 boliger i en bosetning i Øst-Jerusalem. Boligene skal bygges i bosetningen Ramat Shlomo, ifølge den israelske hærens radio.

Øst-Jerusalem og Vestbredden er okkupert av Israel, og de israelske bosetningene her anses som ulovlige i henhold til folkeretten.

De palestinske fangene som ble frigitt, har sittet lenge fengslet. Alle er dømt for drap på israelere, og de fleste angrepene fant sted før Oslo-avtalen ble undertegnet i 1993.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu gikk med på å frigi fanger da fredsforhandlingene mellom Israel og Palestina ble gjenopptatt i sommer. En første gruppe på 26 fanger ble løslatt i august.

De nye fredsforhandlingene kom i stand med amerikansk tilrettelegging. Få opplysninger om samtalene er offentliggjort, men en tjenestemann i den palestinske frigjøringsbevegelsen PLO mener det har vært lite framgang så langt.

(NTB)