Israel lurer fremmedarbeidere

Den israelske hæren selger gassmasker og atropin-injeksjoner som er gått ut på dato til fremmedarbeidere i Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ha'aretz avslører at gassmaskene som blir solgt til utenlandske arbeidere i Israel er produsert i 1982, men de som blir delt ut til israelske borgere er produsert i 1984 og senere. Atropin-injeksjonene som selges til utlendinger er fra 1995, mens israelere får Atropin som er produsert fra 1996 og senere. Atropin er et stoff som brukes til å motvirke nervegass.

Ikke bare er gassmaskene og injeksjonene gått ut på dato, og ubrukelige, men de utenlandske arbeiderne må også betale rundt 400 kroner for dem. Hvis de leverer inn igjen det ubrukelige utstyret vil de kun få tilbakebetalt halvparten av summen, skriver Ha'aretz.

Israelske borgere får beskyttelsesutstyret gratis.

De utenlandske arbeiderne har ikke fått vite at utstyret de kjøper er annerledes enn det som blir delt ut til israelere, og de har heller ikke fått informasjon om best-før-datoen.

Israelerne derimot, har fått instruksjoner om å bytte ut gassmasker med produksjonsdato før 1984, og atropin produsert før 1996.

Flere utenlandske arbeidere Ha'aretz har snakket med sier at de har forsøkt å bytte det utgåtte utstyret med nytt, men at de da ble avvist og måtte betale en gang til for nytt utstyr.

Hæren begynte salget av gassmasker og atropin-injeksjoner til de rundt 300.000 utenlandske arbeiderne i Israel i begynnelsen av mars.

Den israelske sikkerhetstjenesten mener det er en minimal mulighet for at den irakiske hæren vil angripe Israel med raketter dersom USA går til krig mot Irak.

NTB