- Israel må endre politikk overfor Hamas

Israels forsøk på å svekke eller kvitte seg med Hamas, er og blir feilslått, mener International Crisis Group.

ANGREP: Israelske styrker skyter mot mål på Gazastripa. Foto: AFP PHOTO / JACK GUEZ
ANGREP: Israelske styrker skyter mot mål på Gazastripa. Foto: AFP PHOTO / JACK GUEZ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Politikken med å isolere Hamas har virket mot sin hensikt, slår den anerkjente tankesmia fast i en fersk rapport.

- Forsøkene på å styrte eller svekke Hamas har vært og er misforstått, sier Robert Blecher som leder ICGs virksomhet i Midtøsten.

- Jo raskere den blir reversert, til raskere kan Gazas innbyggere gjenoppta noe i nærheten av normale liv, kan israelerne komme ut av tilfluktsrommene og palestinerne reparere sine indre anliggender og forberede seg på en reformert fredsprosess, sier han.

Klar sammenheng Ifølge ICG er det en klar sammenheng mellom forholdene palestinerne lever under, og sikkerhetssituasjonen i Israel.

- Den eneste måten å hindre at en ny våpenhvile rakner like raskt som den forrige, er å forankre den i et politisk rammeverk, konkluderer tankesmia.

Egypt har en særlig viktig rolle å spille, til tross for det dårlige forholdet som nå hersker mellom Kairo og Hamas, mener ICG.

- Man kan ikke komme fram til en varig avtale uten Egypt, heter det i rapporten.

Må støtte opp De palestinske selvstyremyndighetene kan også bidra ved å sørge for at de 43.000 statsansatte som ble ansatt på Gazastripen under Hamas, får utbetalt lønn.

USA må fortsette å støtte opp om den palestinske samlingsregjeringen som så dagens lys mai, etter at Fatah og Hamas hadde inngått en forsoningsavtale, mener ICG.

Tankesmia råder også Israel til å samarbeide med samlingsregjeringen, som etter planen skal styre de palestinske områdene fram til det kan holdes valg senere i år.

Israelerne bør også bidra til å gjøre forholdene for palestinerne på Gaza-striden mer levelige, heter det i rapporten.

Utmattelseskrig - Stilt overfor valget om sakte å bli presset til døde eller dø kjempende, eller mellom å vente til Israel har ødelagt våpenlagrene eller å avfyre våpnene mot Israel, så vil Hamas velge det siste alternativet i begge tilfeller. De vet at de ikke kan vinne over Israel militært, og de satser i stedet på en psykologisk utmattelseskrig, sier Nathan Thrall, som er senioranalytiker i ICG med Midtøsten som spesialområde.

Dilemma Israels statsminister Benjamin Netanyahu står nå overfor et dilemma, mener han.

- Han er fanget mellom realpolitikk og stemmesanking. Realpolitikken tilsier en kontrollert opptrapping, etterfulgt av en våpenhvile, men enhver innrømmelse overfor Hamas vil bli brukt mot ham av utfordrere på høyresiden som krever en mer omfattende militær maktbruk og har mer ambisiøse hensikter når det gjelder Gaza, sier ICGs senioranalytiker Ofer Zalzberg.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer