Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Israel må invadere

Israel må gjennomføre en massiv bakkeinvasjon i Sør-Libanon for å stoppe regnet av Hizbollah-raketter, sier oberstløytnant Terje Torsteinson i Forsvarsstabens mediegruppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel har i løpet av natten fremholdt bombeangrepene mot antatte Hizbollah-posisjoner i og rundt den libanesiske hovedstaden Beirut. Minst 20 libanesiske sivile døde da 10 bolighus i landsbyen Srifa ble bombet i morgentimene. Samtidig krysset israelske stridsvogner grensen til Libanon for å utføre presisjonsangrep mot Hizbollahs forposter, opplyser den israelske hæren, ifølge BBC. 

Oberstløytnant Terje Torsteinson i Forsvarsstabens mediegruppe mener det er helt nødvendig for Israel å ta seg inn i Libanon om de ønsker å stoppe Hizbollah.

-  Israel har få alternativer hvis de vil stoppe rakett- og granatangrepene. Alle tegn tyder på at vi nærmer oss et kritisk øyeblikk der vi antakeligvis står foran en full israelsk invasjon, sier Torsteinson.

Forslaget om å rydde en «sikkerhetssone» en kilometer inn i Libanon har han liten tro på.

-  Hizbollah har ikke avansert utstyr, de skyter mot et område og gir blaffen i hvor det treffer. Hvis det stemmer at Iran har levert raketter til dem, må Israel kontrollere områder minst 6-7 mil inn i Libanon for å hindre Hizbollah i å skyte inn i Israel.

-  Det verste som kan skje, er at Israel tvinger Hizbollah opp gjennom Bekaa-dalen og inn i Syria. Israel er uten tvil sterke nok til å nedkjempe Syria, men det vil kunne få forferdelige konsekvenser for sivilbefolkningen i begge land, sier Torsteinson.

-  Helt rått parti

Denne opptrappingen av konflikten kan altså være noe både ytterste høyre i Israel og Israels mest innbitte motstandere kan ha interesse av, ifølge oberstløytnant Torsteinson.

-  Det er fortsatt mulig å unngå, men jeg har fått bekreftet at stadig flere israelere nå tenker tanken helt ut i forhold til Hizbollah. Militært sett er Israels overmakt nesten total. Selv hvis alle arabiske land og perserne i Iran skulle alliere seg, og klarte å få til et koordinert angrep mot Israel, ville araberne fortsatt tapt. Det er helt rått parti. Det er dette som får enkelte grupper på høyresiden i Israel til å mene at tida er inne for et endelig oppgjør med Israels fiender.

image: -  Israel må invadere

-  Det verdenssamfunnet må gjøre nå, er å se seg om etter muligheter for å sette reell makt bak kravene. Hizbollah må avvæpnes for at den libanesiske regjeringen skal kunne få reell kontroll over sine egne områder.

Internasjonal styrke

En løsning forutsetter at FNs sikkerhetsråd klarer å vedta et klart mandat til en internasjonal militær styrke i Libanon.

Ifølge Torsteinson må en slik styrke være svært stor, anslagsvis 100 000 soldater fra alle våpengrener, ha mandat til å avvæpne militante grupper, og ha retten til å bruke makt for å iverksette avvæpningen. For at dette skal være mulig, må USA, en av Israels nærmeste allierte, være en stor del av den internasjonale styrken.


-  Alt dette vil gjøre det vanskelig å bli enige. Jeg personlig tror ikke det er mulig å få til et vedtak som er godt nok for en slik militær styrke.

SKEPTISK: - Israel må inn på bakken i Libanon for å få slutt på rakettangrepene mot sivile mål, sier oberstløytnant Terje Torsteinson.