- Israel må være forberedt på en overraskelse

Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah går hardt ut i libanesisk avis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Ikke noen i hele verden vil klare å få tilbake de to kidnappede israelske soldatene. De blir kun frigitt gjennom indirekte forhandlinger som vil føre til et bytte med våre fanger i Israel, sier Hizbollah-lederen Nasrallah i et intervju med det libanesiske avisa The Daily Star i dag.

Nytt Libanon 

Nasrallah møtte media på en pressekonferanse sør i Beirut i går.

- Disse soldatene vil ikke returnere til Israel før det blir gjennomført et fangebytte, utdypet han, og fortsatte.

I en spøkefull tone, ifølge den libanesiske avisa:

- Hva vil de at vi skal gjøre? Gi dem soldatene og unnskylde? Hvilken verden er det vi lever i?

Deretter rådet Nasrallah den israelske regjeringen til å ligge lavt i forhold til Libanon.

- Hvis de (Israel, red.anm) bestemmer seg for å angripe oss, bør de forberede seg på en overraskelse ... dagens Libanon er annerledes enn Libanon for 20 år siden, advarte lederen.

VIL HA FANGER FRA ISRAEL:  Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah gestikulerer under en pressekonferanse i Beirut i går. Foto: MAHMOUD TAWIL/AP
VIL HA FANGER FRA ISRAEL: Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah gestikulerer under en pressekonferanse i Beirut i går. Foto: MAHMOUD TAWIL/AP Vis mer

Fem måneders planlegging

Hizbollah-lederen ser ikke på den pågående konflikten mellom Hizbollah og Israel som noen enkeltsak. I stedet trekker han inn konflikten mellom palestinerne og Israel, i tillegg til konfliktene mellom Iran, Syria og Israel.

- Dette er den eneste måten å sette søkelyset på lidelsene til de 10.000 libanesiske, palestinske og arabiske fangene i israelske fengsel ... som blir brutalt behandlet ... og dette er eneste måten å få dem løslatt på, etter at diplomatiske forsøk og politiske diskusjoner har mislyktes.

Nasrallah sa også at Hizbollah «har planlagt denne operasjonen i nesten fem måneder nå»

- Vi informerte ikke parlamentet om planene om å kidnappe disse soldatene, fortalte Hizbollah-lederen.

Den libanesiske regjeringen har sittet i en rekke krisemøter etter gårsdagens kidnapping av to israelske soldater i Sør-Libanon. Hizbollah har en representant i den libanesiske regjeringen, og israelske myndigheter ser derfor på kidnappingen som en krigserklæring fra Libanon, og dens regjering.

Norge fordømmer
Svein Sevje, Utenriksdepartementets spesialutsending til Midtøsten, krevde i går at de to kidnappede israelske soldatene blir satt fri.

- Vi vurderer situasjonen som meget alvorlig, og har fordømt angrepet, og bedt om at disse soldatene blir satt fri. Konsekvensen av det som nå skjer med de israelske angrepene vurderer vi som meget, meget alvorlig, og vi har også oppfordret til at det ikke eskalerer ytterligere, sier Sevje til Kanal 24.

- Israel må være forberedt på en overraskelse