- Israel med målrettede angrep

En målrettet henrettelse, sier palestinerne om israelernes angrep på en bil i Jenin. To palestinere ble drept, blant dem en mann som er ettersøkt av israelerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

16 andre mennesker ble såret i angrepet, ifølge palestinske sykehuskilder. En journalist på stedet så fire israelske helikoptre skyte tre raketter mot bilen. En palestinsk etterretningsoffiser skal ha vært målet for det israelske angrepet. Offiseren Abdel-Karim Oweis ble lettere skadd i angrepet.

Andre kilder sier en leder i Yasser Arafats Fatah-fraksjon var målet. Motassem al-Sabagh (25) ble drept i angrepet. Den andre drepte var politimannen Allam Jaloudi, som befant seg i nærheten av bilen som ble angrepet.

Ifølge en Reuters-journalist ble de israelske rakettene rettet mot Oweis bil. Øyenvitner har fortalt at den første raketten traff asfalten like ved bilen og etterlot seg et digert krater. En passasjer klarte å flykte fra bilen og den andre raketten var rettet mot ham og traff et privat hus i nærheten.

Den israelske hæren ville lørdag ettermiddag ikke kommentere angrepet.

Motstridende

- Israel forsøkte i dag å henrette en offiser i det palestinske etterretningsapparatet ved å skyte mot Abdel-Karim Oweis bil fra helikopter, sa Tawfiq al-Tirawi, leder for den palestinske etterretningstjenesten på Vestbredden. Israel benekter at de har en henrettelsespolitikk, men har drept over 30 palestinere de mener har gjennomført angrep mot israelske sivile innbyggere og soldater siden det palestinske opprøret mot Israels okkupasjon begynte i september i fjor. De siste 24 timene har Israel gått fem ganger inn i Gaza-stripen for å angripe en palestinsk politistilling de sier blir brukt til angrep mot israelske mål. I angrepene den siste uka er blant annet en fire måneder gammel palestinsk baby drept og to israelske gutter er steinet i hjel.

Få timer før Israel gjennomførte dagens helikopterangrep, uttalte USAs president George W Bush at den siste voldsbølgen i Midtøsten er avskyelig.

- Det blir veldig vanskelig for oss å bringe partene til forhandlingsbordet så lenge volden vedvarer, sa han.

Israelske soldater skjøt og drepte en palestinsk tenåring i Gaza i går og såret minst 20 andre. Gutten ble gravlagt lørdag.

Israel nekter å bøye seg for amerikansk kritikk, og sier de vil fortsette å trenge seg inn i palestinske områder og gjennomføre gjengjeldelsesangrep så lenge israelere blir angrepet.

- Grip inn


Palestinerne oppfordrer nå til internasjonal intervensjon, for å møte det de kaller en «urettmessig og provoserende opptrapping» av konflikten.

Det blir neppe roligere i Midtøsten de nærmeste dagene. 15 mai er dagen palestinerne markerer opprettelsen av staten Israel i 1948. De kaller dagen Nkaba - den store katastrofen. En rekke protestmarsjer er planlagt denne dagen.

Tusenvis av tilhengere av den palestinske motstandsbevegelsen Hamas demonstrerte i Ramallah i dag med løfte om å intensivere deres jihad- hellige krig.

Ved FN-hovedkvarteret i New York møtte de tre FN-ambassadørene til Tunisia, Den arabiske liga og de palestinske myndighetene generalsekretær Kofi Annan og spesialrådgiver Terje Rød-Larsen.

De tre FN-ambassadørene diskuterte «behovet for å sette i gang strakstiltak» med Kofi Annan og Rød-Larsen. Ambassadørene ønsker en observatørstyrke i Midtøsten. USA har allerede lagt ned veto mot et slikt forslag i Sikkerhetsrådet.

(NTB-Reuters-AFP)