En pro-Israel demonstrant feirer våpenhvilen som trådte i kraft i går kveld. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB Scanpix
En pro-Israel demonstrant feirer våpenhvilen som trådte i kraft i går kveld. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Israel mener bombingen har vingeklippet Hamas

Israels militæroperasjon mot Gazastripen har redusert Hamas' militære kapasitet kraftig, ifølge det israelske forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en uttalelse redegjør forsvaret for det de anser som en vellykket operasjon der 1.500 mål ble rammet i løpet av de åtte dagene krigshandlingene pågikk fram til våpenhvilen onsdag.

Bombingen drepte blant annet 30 militære Hamas-ledere.

I tillegg ble blant annet 19 viktige kommandosentere bombet, sammen med andre kontrollsentre, hundrevis av underjordiske rakettutskytingsramper, 140 smuglertunneler, 26 våpenfabrikker og lagre, samt flere titalls utskytingsramper for langtrekkende raketter.

Det israelske forsvaret og statsminister Benjamin Netanyahu sier målet med bombingen er oppnådd. Ifølge Netanyahu var målet å stanse rakettangrepene fra Hamas, Islamsk Hellig krig og andre grupper på Gazastripen.

Feiret - Vi håper terrororganisasjonen i Gaza nå har forstått at Israel ikke kan godta flere slike angrep, sier pressetalsmann for det israelske forsvaret Bjørn Hermann.

Hamas feiret likevel våpenhvilen onsdag som en seier. Dette trass i at deres øverste militære leder ble likvidert og organisasjonens infrastruktur og våpen ble kraftig rammet av det israelske forsvaret.

- Hamas er i en sterkere posisjon nå enn noen gang, sier politisk ekspert Talal Okal på Gazastripen.

Arabiske ledere står nå i kø for å besøke Gazastripen, som inntil for få uker siden var helt isolert fra omverdenen, ikke minst politisk.

Brytes? FNs sikkerhetsråd ba onsdag kveld i en uttalelse Hamas og Israel om ikke å bryte våpenhvileavtalen, men på begge sider er det skepsis til om den holder.

- Ingen har noen illusjoner om at dette kommer til bli en endelig våpenhvile. Det er klart for alle at det kun er midlertidig, sier Michael Herzog, tidligere stabssjef ved det israelske forsvarsdepartementet.

Men han mener våpenhvilen kan komme til å vare en stund denne gangen.

En kilde i den israelske regjeringen sier til nyhetsbyrået Reuters at de er skeptiske:

- Men Egypt og amerikanerne har støttet denne avtalen. Som om den bryter sammen, så vet de at vi har en legitim grunn til å gå hardere til verks.

Uenige om avtale En grunn til bekymring kan være at partene ikke er enige om hva våpenhvileavtalen innebærer.

Hamas-leder Khaled Meshaal hevder at våpenhvileavtalen pålegger Israel å åpne alle grenseovergangene til Gazastripen.

- Avtaledokumentet slår fast at grenseovergangene skal åpnes, og ikke bare Rafah-overgangen, sier Meshaal, med henvisning til grenseovergangen mellom Gazastripen og Egypt.

Åpningen av de tre grenseovergangene mellom Gazastripen og Israel skal ha vært et av Hamas' hovedkrav i forhandlingene om våpenhvilen. Men Israel avviser at de har gått med på å åpne grensene til Gazastripen.

(NTB)