KLARE TIL HVA? Israelske stridsvogner av typen Merkava ved den israelske grensa til Gaza. AFP PHOTO/JACK GUEZ Scanpix
KLARE TIL HVA? Israelske stridsvogner av typen Merkava ved den israelske grensa til Gaza. AFP PHOTO/JACK GUEZ ScanpixVis mer

Israel mobiliserer til mulig krig mot Gaza

Israel kaller inn 40 000 soldater ved grensa til Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder nyhetsbyrået AFP. Mobiliserningsorderen kommer etter ei uke med intens spenning, og gjensidige hevnaksjoner på bakken og fra lufta.

Israel «forbereder alle muligheter» inkludert en bakkekrig, for å svakke Hamas og andre militante organisasjoner. Den israelske hæren vil være ute etter å ta deres ledere.

Angrep fra begge sider Før mobilidseringen ble kjent i ettermiddag sa den israelske regjeringen at den forberedte en lengre offensiv mot den ytterliggående Hamas, som har makta i Gaza. Offensiven og mobiliseringen kommer etter ei natt med 50 flyangrep fra israelsk side mot Gaza. De er et svar på rundt 100 raketter som er sendt fra Gaza de siste dagene, mot mål i det sørlige Israel. Det er ikke rapportert at rakettene som er sendt fra Gaza har gjort større skade.

- Vi forbereder et angrep mot Hamas som ikke vil være ferdig i løpet av noen få dager, sa forsvarsminister Moshe Ya'alon idag, ifølge Al Jazeera.

Det sa han før nyhetsbyrået AFP bragte nyheten om moboliseringen av de 40 000 soldatene.

Å ta av seg hanskene Statsminister Benjamin Netanjahu sa tidligere idag at Israel ville «ta av seg hanskene» i oppgjøret med Hamas.

Hva det vil si, vet vi ennå ikke. Men et bakkeangrep mot Gaza vil være en dramatisk opptrapping av konflikten, og det vil kunne lede til et tredje intifada (palestinsk opprør, red. anml).

Israelske myndigheter sa tirsdag at de hadde truffet «40 terror-reir», ifølge BBC. Palestinerne sier at 11 menensker er drept i de israelske angrepene.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas ber om at Israel umiddelbart stanser opptrappingen av konflikten.

Men det er mulig at Israel ser sitt snitt til å stanse alle forsøk på fredsforhandlinger med enn aggresssiv aksjon mot Gaza nå. Det kan de gjøre fordi krigen i Irak allerede tar mye oppmerksomhet, og dominerer nyhetsbildet fra Midt-Østen.