Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel nekter FN å delta

Israels FN-ambassadør beskylder FN for å ha skjult Hizbollahmedlemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israels FN-ambassadør Dan Gillerman utelukker at det kommer på tale å la FN delta i etterforskningen etter bombeangrepet som drepte fire FN-observatører i Khiam tirsdag.

Gillerman utelukket også at en større FN-styrke skal delta i en fredsstyrke i Libanon. Israels FN-ambassadør argumenterte med at det er behov for en mer profesjonell og bedre trent hær i den ustabile situasjonen i området.

FN-ambassadøren, som talte på et arrangement holdt av en israelsk advokatgruppe, og senere inne i FN-bygningen i New York, ga en opphetet forsvarstale av den to uker lange israelske krigføringen mot Hizbollah i Libanon. Gillerman gjorde også narr av navnet til styrkene - FNs interimstyrker i Libanon. 


«I FN-sjargong betyr interim (midlertidig) 28 år», sa Gillerman.

-Har aldri gått med på etterforskning

«Israel har aldri gått med på en felles etterforskning av denne hendelsen, og jeg tviler sterkt på om noe skjedde i USA, Storbritannia, Italia eller Frankrike at regjeringene i disse landene ville gå med på en felles etterforskning av slike hendelser», sa Gilleman til nyhetsbyrået Associated Press.

Israels FN-ambassadør var svært kritisk til den tilstedeværende FN-fredsstyrken i området, plassert i en buffersone mellom Israel og Libanon siden 1978. Gillerman kom også med beskyldninger om at FN-styrken hadde latt militante Hizbollah-aktivister benytte seg av innretninger på anleggene, samt at Hizbollahaktivister skal ha brukt anlegget som beskyttelse.

«Anlegget har aldri vært i stand til å stanse rakettangrep mot Israel eller kidnappinger av Israelere. Enten så de ikke, eller så ville de ikke se. De har vært håpløse», sa Gillerman.

BOMBET: Israel bombet tirsdag en FN-post i Khiam i det sørlige Libanon. Fire FN-observatører ble drept i angrepet. Foto: AP
BOMBET: Israel bombet tirsdag en FN-post i Khiam i det sørlige Libanon. Fire FN-observatører ble drept i angrepet. Foto: AP Vis mer

-FNs feilslåtte tilstedeværelse i området gjør det maktpåliggende at fremtidige styrker i området kommer fra andre land enn de som har vært deltagende i FN-styrken til nå, hevdet Gillerman, og fastslo at en det er behov for en adskillig mer profesjonell hær i området.

-Styrken kan imidlertid ha et FN-mandat, sa FN-ambassadøren. Gillerman mener også at en slik styrke er nødt til å patruljere også grenseområdet i nord slik at det ikke blir fraktet våpen inn i Libanon via Syria.

Beklaget drapene

Gillerman ba om unnskyldning for drapene av de fire FN-observatørene tirsdag, men fastslo at dette er en krig og at uhell forekommer. Israels FN-ambassadør sa også at de ville ta imot informasjon fra FN under etterforskningen av hendelsen, og ville vurdere alle henvendelser om informasjon fra FN underveis.

image: Israel nekter FN å delta
Israels FN-ambassadør Dan Gillerman kom med kraftige beskyldninger av FN.