- SÅPEOPERA: - Dette er mer såpeopera enn vitenskap, sier en talsmann for israelsk UD, Yigal Palmor. Foto:Hans Arne Vedlog/ Dagbladet
- SÅPEOPERA: - Dette er mer såpeopera enn vitenskap, sier en talsmann for israelsk UD, Yigal Palmor. Foto:Hans Arne Vedlog/ DagbladetVis mer

Israel nekter for å ha forgiftet Arafat

Israel nekter for å ha forgiftet palestinernes tidligere president Yasser Arafat, og kaller etterforskningen en såpeopera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 - Dette er mer såpeopera enn vitenskap, sier en talsmann for israelsk UD, Yigal Palmor.

Et sveitsisk forskerteam, som har gransket prøver fra Arafats levninger, konkluderer i en rapport med at den palestinske lederen etter alt å dømme ble forgiftet med det radioaktive stoffet polonium-210.

Rapporten ble tidligere i uka overlevert til palestinske myndigheter, som også har mottatt en tilsvarende rapport fra et russisk laboratorium.

En fransk domstol besluttet i august i fjor å innlede drapsetterforskning, etter at det var funnet høy konsentrasjon av polonium i noen av klærne Arafat brukte tiden før han døde.

Enken Suha Arafat samtykket samtidig til at det kunne tas prøver av levningene, noe som ble gjort i november i fjor.

Mange palestinere har i alle år siden han døde i 2004 mistenkt Israel for å ha tatt livet av Arafat, noe også enken har hevdet. Israel avviser dette.

- Dette er den siste episoden i en såpeopera satt i scene av Suha, som misliker Arafats etterfølgere, sier talsmannen Yigal Palmor.

Han avviser den sveitsiske rapporten og stempler etterforskningen som «et svært overfladisk forsøk på å fastslå dødsårsaken».

NTB