Israel nekter nordmenn innreise i i Gaza

Norsk delegasjon vil overlevere to millioner kroner.

STORT BEHOV FOR HJELP: Khadra Abed Rabo sitter med sine nieser og nevøer utenfor famliens ødelagte hus i flyktningeleiren Jabaliya nord på Gaza-stripen. Selv om krigen er over er nøden og behovet for hjelp enormt. Foto: Scanpix
STORT BEHOV FOR HJELP: Khadra Abed Rabo sitter med sine nieser og nevøer utenfor famliens ødelagte hus i flyktningeleiren Jabaliya nord på Gaza-stripen. Selv om krigen er over er nøden og behovet for hjelp enormt. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): I dag skulle en offisiell delegasjon fra vennskapsbyen Tromsø og Berg kommune på Senja reise inn i Gaza for å gi en symbolsk sjekk på to millioner kroner til det palestinske proteseverkstedet i Gaza kommune. Men turen har hittil ikke gått som forventet:

- Vi kom ikke inn i dag, men den norske ambassaden jobber med saken, og vi håper å reise inn i morgen eller fredag, sier en skuffet Tromsø-ordfører Arild Hausberg (Ap) til Dagbladet på telefon.

Fortsatt håp
På forhånd hadde de tre norske Palestina-vennene fått beskjed om at de fikk komme inn i Gaza. Derfor er nå skuffelsen stor:

- Dette er veldig kjedelig. Hadde vi vist dette, hadde vi ikke reist. Men ambassaden og det norske representasjonskontoret jobber for oss, og vi har fortsatt håp om å komme inn, sier Hausberg.

Delegasjonen ledes av Tromsø-ordfører Arild Hausberg (AP) som reiser sammen med Ingrid Evertsen fra Berg kommune på Senja og Astrid Eriksen fra ungdomshuset Tvibit i Tromsø.

Ingrid Evertsen («Mossa») startet innsamlingsaksjonen til Proteseverkstedet i juli 2006. Aksjonen utviklet seg til en landsomfattende solidaritetsaksjon under det israelske angrepet på Gaza i januar i år, og har så langt samlet inn nærmere 3 millioner kroner.

Vennskapsby
- Vi har hatt mange diskusjoner og samtaler med Shawwa og andre i Gaza per telefon, men noen ganger er det også viktig å treffes fysisk, sier Hausberg, som sjøl aldri har vært i Gaza.

Det har heller ikke sjefsarkitekten bak innsamlingsaksjonen, Ingrid Evertsen. Målet for vennskapsprosjektetene er å «styrke palestinernes sjølberging i Gaza gjennom kapasitetsbygging innen feltene rehabilitering av amputerte og ungdomskultur».

Tromsø kommune har vært offisiell vennskapsby med Gaza kommune (Gaza by) i seks år.

SKUFFET: Ingrid Evertsen (t.v.), Astrid Eriksen og Tromsø-ordfører Arild Hausberg må tilbringe dagen på Vestbredden. MMS-foto: Privat
SKUFFET: Ingrid Evertsen (t.v.), Astrid Eriksen og Tromsø-ordfører Arild Hausberg må tilbringe dagen på Vestbredden. MMS-foto: Privat Vis mer