Israel nekter palestinsk folketelling

Israel tok i dag i bruk unntakslover for å hindre at de palestinske selvstyremyndighetene får foreta en folketelling av palestinerne i Øst-Jerusalem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har ikke vært holdt noen folketelling i Gaza og på Vestbredden siden de to territoriene ble okkupert av Israel i 1967. Øst-Jerusalem, som var en del av Vestbredden, ble senere annektert av Israel.

Folketellingen kom i gang som planlagt i Gaza og på Vestbredden, men da palestinerne begynte å dele ut spørreskjemaer blant befolkningen i Øst-Jerusalem, grep statsminister Benjamin Netanyahu inn.

Han la fram et lovforslag i Knesset som gir politiet adgang til å stanse folketellingen. Det blir antatt at det bor 180 000 palestinere i det annekterte Øst-Jerusalem.

Netanyahu har i lang tid advart Yasser Arafats selvstyremyndigheter mot å holde folketelling i byen, fordi det kan bli oppfattet som en anerkjennelse av palestinernes krav på de østlige bydelene.

Den nasjonale politisjefen Assaf Hefetz måtte i går medgi at politiet ikke hadde noen hjemmel for å stanse folketellingen, fordi det ikke er forbudt å dele ut og samle inn spørreskjemaer. Men unntaksloven som ble vedtatt i dag, gir politiet hjemmel til å gripe inn.

(NTB)