Israel nekter to amerikanske kongressmedlemmer innreise

Ilhan Omar og Rashida Tlaib, begge demokrater, må stoppe den planlagte reisen til Israel etter at Donald Trump oppfordret israelske myndigheter til å nekte dem innreise.

Tlaib (t.v.) og Omar (nr. 2 fra venstre) i Representantenes hus etter Donald Trumps utsagn om at «de burde dra tilbake dit de kom fra». Foto: J. Scott Applewhite / AP Photo / NTB Scanpix
Tlaib (t.v.) og Omar (nr. 2 fra venstre) i Representantenes hus etter Donald Trumps utsagn om at «de burde dra tilbake dit de kom fra». Foto: J. Scott Applewhite / AP Photo / NTB ScanpixVis mer

Tidligere i dag oppfordret USAs president, Donald Trump, Israel om å nekte innreise til Ilhan Omar og Rashida Tlaib.

Begge er demokrater, og har i lang tid blitt kritisert av republikanere for å være antisemitter, etter at de åpent støtter en boikott av Israel.

Nå snur Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, etter at han tillot de to amerikanerne å komme til landet for en måned siden.

- Det er ingen land i verden som respekterer USA og den amerikanske Kongressen mer enn Israel. Likevel viste reiseruten at kongresskvinnenes eneste intensjon var å skade Israel, sier han i en uttalelse. Det skriver The Guardian.

Skulle møte fredsaktivister

- Det vil vise stor svakhet hvis Israel lar representanten Omar og representanten Tlaib komme på besøk. De hater Israel og alle jødiske mennesker og det er ingenting som kan bli sagt eller gjort for å endre meningene deres. Minnesota og Michigan vil få det tøft med å få dem gjenvalgt. De er en skam! skriver Trump.

De to kongresskvinnene skulle dra til landet på søndag for å besøke Tempelhøyden, for muslimer kjent som Haram al-Sharif, i tillegg til å møte fredsaktivister på begge sider av Israel-Palestina-konflikten.

For bare en måned siden sa også den israelske ambassadøren til USA, Ron Dermed, at Israel ikke ville nekte noen representanter USA innreise.

Det er innenriksministeren som offisielt har makt til å nekte noen innreise, og departementet har begrunnet reisenekten i en antiboikottlov.

Israels innenriksdepartement viser til at de to politikerne har drevet «boikottaktiviteter mot Israel» i strid med landets antiboikottlov. Loven åpner for at personer kan nektes innreise hvis de støtter boikott av israelske produkter og selskaper.

Demokrater reagerer

Flere demokrater reagerer sterkt.

En av dem er Tom Malinowski, som kritiserer selvmotsigelsen i Trumps rasistiske oppfordring til Tlaib og Omar om å «dra tilbake dit de kom fra».

De er begge amerikanske statsborgere - selv om Tlaib er født i USA, har hun palestinske foreldre, og hun er altså nå nektet innreise til Palestina.

Blant kritikerne finner en også mer etablerte demokrater som tok til Twitter, blant andre presidentkandidat Bernie Sanders. Han kaller innreiseforbudet «enormt respektløst overfor disse folkevalgte, Kongressen og demokratiske prinsipper».

Senatorene Bernie Sanders og Elizabeth Warren tar hverandre i hånden før primærvalg-debatt 30. juli. Foto: Lucas Jackson / Reuters / NTB Scanpix
Senatorene Bernie Sanders og Elizabeth Warren tar hverandre i hånden før primærvalg-debatt 30. juli. Foto: Lucas Jackson / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Elizabeth Warren kalte det «skammelig», og kritiserte israelske myndigheter for at dette bryter med hvordan landet forsøker å framstille seg som et tolerant demokrati og en trofast alliert.

Også pro-Israel-lobbygruppa AIPAC var kritisk til beslutningen. De skriver på Twitter at gruppa er uenig i Omars og Tlaibs støtte til «den anti-israelske og fredsfiendtlige BDS-bevegelsen (boikott, deinvester, sanksjoner, jour. anm.)», men at de «mener at alle kongressmedlemmer burde få besøke og oppleve vår demokratiske allierte Israel på nært hold».

De to demokratene Ilhan Omar og Rashida Tlaib ble begge valgt inn i Representantenes hus i fjor. De har tidligere vært gjenstand for Trumps vrede på Twitter, og torsdag la den amerikanske presidenten ut et nytt innlegg der de to blir kalt «en skam».