BOMBET: En palestinsk kvinne ved et hus på Gazastripen som ble bombet av Israel lørdag. Verken Israel eller Hamas er villig til å vurdere en våpenhvile ennå. Foto: Scanpix/Reuters/Ibraheem Abu Mustafa
BOMBET: En palestinsk kvinne ved et hus på Gazastripen som ble bombet av Israel lørdag. Verken Israel eller Hamas er villig til å vurdere en våpenhvile ennå. Foto: Scanpix/Reuters/Ibraheem Abu MustafaVis mer

Israel og Hamas avviser appeller om våpenhvile

Tegn tyder på at opptrappingen er i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Hamas-lederen Khaled Meshaal avviste alt snakk om en våpenhvile før Israel trekker seg ut av Gazastripen, gikk israelske styrker i natt dypere inn i områder langs kysten av Gaza.

- La Israel trekke seg ut først, la aggresjonen stanse først, la grenseovergangene bli åpnet igjen, så kan folk begynne å se nærmere på en våpenhvile, sa Meshaal i en tale i Damaskus lørdag.

Hamas-lederen viste til valget i Israel den 10. februar, og hevdet at palestinernes blod nå er blitt et middel i valgkampen. Ifølge Meshaal har Israel skapt «et ekte holocaust» på Gazastripen.

Israel fortsetter sin offensiv med uforminsket kraft til tross for en resolusjon i FNs sikkerhetsråd som krever en våpenhvile.

Lørdag ble det sluppet løpesedler over Gazastripen der folk ble advart mot å samarbeide med Hamas, og der en opptrapping av militæroffensiven ble varslet.

Israelske militære har tidligere sagt at de har klar planene for en tredje fase i krigen som innebærer at bakkestyrkene går dypere inn i tettbebyggelsene på Gazastripen.

Opptrapping i gang

Tegn tyder på at en slik opptrapping er i gang. Tidlig i dag var det større bevegelser av stridsvogner i nærheten av grensa samtidig som artilleriet hamret løs på området.

Samtidig meldte vitner om harde kamper øst for Gaza by, der Hamas-folk avfyrte granater mot israelske stridsvogner som var på vei.

I løpet av natten ble tre palestinere drept og flere titall såret i israelsk bombing og skyting mot Gaza by og Khan Yunis.

En kvinne ble drept og minst 60 såret da stridsvogner åpnet ild i landsbyen Khuzaa, øst for Khan Yunis, opplyser doktor Yusef Abu Rish ved Nasser-sykehuset i Khan Yunis.

To andre ble drept da jeepen deres ble beskutt fra fly på en vei langs kysten i nærheten av Gaza by. Dessuten ble to hus fullstendig bombet i filler under et angrep på tunneler i Rafah.

FORTVILELSE: En palestinsk gutt gråter under en begravelse i Gaza i går. Foto: Ibraheem Abu Mustafa/SCANPIX
FORTVILELSE: En palestinsk gutt gråter under en begravelse i Gaza i går. Foto: Ibraheem Abu Mustafa/SCANPIX Vis mer

Flere palestinske raketter traff den israelske byen Ashkelon, og minst en person ble skadd.

Hvitt fosfor

Minst 55 av dem som ble såret ved Khan Yunis, var utsatt for granater med hvitt fosfor, som det er forbudt i henhold til folkeretten å bruke mot sivilpersoner, men som er tillatt for å røyklegge områder.

- Disse menneskene ble brent over hele kroppen på en måte som bare kan skyldes hvitt fosfor, sier Rish.

Påstanden ble bekreftet av doktor Muawiya Hassanein, som er sjef for Gazas ambulansetjenester. Han sier at slike våpen også ved andre anledninger er blitt brukt av Israel under militæroffensiven på Gazastripen.

Israel avviser anklagene. En talskvinne for hæren sier at Israel ikke bruker hvitt fosfor, og at alle våpen de har, er i henhold til folkeretten.

Minst 854 mennesker er drept og rundt 3500 såret hittil siden offensiven begynte i romjula, ifølge Hassanein. Hans tall viser at det er 270 barn og 93 kvinner blant de drepte. Også tolv helsearbeidere er drept.

NTB

KLAR: En israelsk soldat sitter klar til aksjon oppå en stridsvogn i den nordlige delen av Gazastripen. Verken Israel eller Hamas er klar til å vurdere en våpenhvile, 16 dager etter at offensiven begynte. Foto: Scanpix/Reuters/Jerry Lampen
KLAR: En israelsk soldat sitter klar til aksjon oppå en stridsvogn i den nordlige delen av Gazastripen. Verken Israel eller Hamas er klar til å vurdere en våpenhvile, 16 dager etter at offensiven begynte. Foto: Scanpix/Reuters/Jerry Lampen Vis mer