Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel og Hamas enige om 72 timers humanitær våpenhvile på Gaza

Fra i morgen tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs utenriksminister John Kerry og generalsekretær i FN Ban Ki-moon opplyser i kveld at Hamas og Israel er enige om en 72 timer lang humanitær våpenhvile, melder AFP.

Våpenhvilen skal etter planen starte fredag morgen klokka 08.00 lokal tid.

Opplysningene kommer fram i en felles uttalelse fra Ban Ki-moon og Kerry, publisert av FN seint torsdag kveld.

Forsikringer - FNs representant i Jerusalem, Robert Serry, har mottatt forsikringer om at alle ville overholde våpenhvilen. Våpenhvilen varer i utgangspunktet i 72 timer, men kan bli utvidet. Bakkestyrkene på vil imidlertid holde seg i nåværende posisjoner, heter det i uttalelsen.

Israelske og palestinske delegasjoner reiser til Kairo for å forhandle om en permanent våpenhvile, skriver FN.

-  Våpenhvilen er helt avgjørende for å gi de uskyldige sivile en pause fra volden. Under våpenhvilen, vil de sivile på Gaza få etterlengtet humanitør hjelp og muligheten til å gravlegge de døde, pleie de skadde og lagre matvarer. Arbeid med å reparere den nødvendige infrastrukturen som vann og strøm vil også pågå i denne perioden, heter det i uttalelsen. 

Skuffet FNs sikkerhetsråd uttrykte tidligere torsdag stor skuffelse over at gjentatte oppfordringer om våpenstillstand i Gaza ikke er blitt tatt til følge.

I en uttalelse som ble lest opp for pressen på slutten av møtet i New York, tok de 15 medlemmene i rådet til orde for humanitære pauser på Gazastripen.

FNs nødhjelpssjef Valerie Amos hadde da fortalt Sikkerhetsrådet at slike korte pauser er nødvendig for at hjelpearbeidere skal kunne nå fram til dem som trenger hjelp.

-Vi er veldig glad for at partene har klart å bli enig om en våpenhvile. For befolkningen som har vært under nesten konstant angrep i over tre uker er det et kjærkomment pusterom til å handle nye forsyninger, hente gjenstander de måtte forlate da de flyktet, frakte sårede til sykehuset og begrave sine døde, sier kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge Helene Sandbu Ryeng.

Hun påpeker at organisasjoner nå kan få gjort livsviktig arbeid på bakken.

- Også for hjelpearbeiderne på bakken er våpenhvilen viktig. 7 av våre FN-kollegaer i UNRWA er drept på jobb de siste tre ukene. En våpenhvile betyr at vi kan få gjort livsviktig arbeid på bakken i sikkerhet, få inn forsyninger og få satt i gang med livsviktige reparasjoner av infrastruktur som strøm, vann og kloakksystemer sier Ryeng.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling