Israel og Hamas enige om våpenhvile

Israel og Hamas har kommet til enighet om en gjensidig våpenhvile. Det er uansett ingen varig løsning, mener Midtøsten-forsker.

OPPSUMMERING: Angrepene mot Gazastripen og mot Israel har nå vart i elleve dager. Minst 230 palestinere er drept, over 60 av dem barn. I Israel er tolv personer drept, hvorav ett barn. Video: DBTV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har det foregått et intenst diplomati for å få Israel og palestinske grupper på Gazastripen til å inngå våpenhvile.

Torsdag kveld kom meldingen mange har ventet på: Den israelske regjeringen bekreftet at sikkerhetsrådet har godkjent avtalen som Egypt har framforhandlet.

Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) har også bekreftet avtalen.

Ifølge Hamas trer våpenhvilen i kraft fra klokka to natt til fredag - lokal tid. Det tilsvarer klokka ett norsk tid. I en uttalelse fra det israelske sikkerhetsrådet står det at partene fortsatt diskuterer når våpenhvilen skal starte.

Press fra USA

Tidligere torsdag kveld ble det meldt at USAs president Joe Biden diskuterte en mulig våpenhvile mellom Israel og Hamas med Egypt, som har fasilitert forhandlingene.

Biden gjorde det onsdag klart at «han forventet en betydelig nedtrapping på vei til våpenhvile» da han snakket med Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Hamas har flere ganger denne uka uttalt at de har vært villige til å inngå en våpenhvile. Netanyahu har fram til nå fastholdt at angrepene mot den palestinske enklaven vil fortsette.

Etter elleve dager med blodig konflikt er minst 230 palestinere drept, over 60 av dem barn. I Israel er tolv personer drept, hvorav ett barn.

- Ingen varig løsning

- Dette er som de foregående opptrappingene: Etter noen runder ber Hamas om nåde. Så bomber Israel litt til, fram til de mener at de har oppnådd sine krigsmål, sier Midtøsten-ekspert og UiO-professor Hilde Henriksen Waage til Dagbladet.

Disse målene er noe uklare, mener Waage, men innebærer blant annet å virke avskrekkende på palestinerne.

- Det blir som et stigespill - der vi nå rykker tilbake til start. Om noen måneder eller år er den på'n igjen. Det er ingen varig løsning.

Ifølge professoren blir konflikten verre for hver runde med opptrapping: Angrepene blir mer blodige, det oppstår mer ekstreme grupper på begge sider og man kommer stadig lengre unna en fredelig løsning, fordi Israel ikke vil forhandle om landområder.

Seniorforsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO, Jørgen Jensehaugen, uttalte forrige uke til Dagbladet at en våpenhvile ikke løser noen ting.

- Dette har blitt en uheldig syklus fordi man aldri tar tak i de underliggende problemene. Hver gang man løser en konflikt er det egentlig bare en utsettelse. Dette er bare nok en runde i denne uløste situasjonen, sa Jensehaugen.

- Enorme humanitære behov

Generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp er lettet over nyheten.

- Dette er gode nyheter. Vi har hatt dialog med våre folk i Gaza i kveld. Nå har de levd med et helvete i elleve dager. Nå kan de i tillegg til å være trygge, trappe opp arbeidet. Det er enorme humanitære behov. De er motiverte og klare for å fortsette jobben uten å risikere livet, sier hun.

Norsk Folkehjelp har åtte ansatte i Gaza nå. Med våpenhvilen blir det blant annet mulig å handle mat, drivstoff og medisiner.

- Dessverre vil det ta lang tid før barn er tilbake på skolen. Skolene er flyktningmottak nå. Men nå kan de få gjort de mest nødvendige tingene uten å være i livsfare. De kan kanskje få sove en natt. Det har ikke vært mulig å sove en natt i Gaza på elleve dager. De kan legge barna sine uten å frykte at dette blir deres siste natt.

Westhrin forklarer at det eneste laboratoriet for coronatesting ble bombet, og at kapasiteten i helsevesenet er sprengt som følge av antall skadde. Håpet er at det nå blir mulig å få tilførsel på nødvendige varer, som blant annet medisiner.

- Er det håp om at våpenhvilen kommer til å vare?

- Forsiktig optimisme, er det våre folk melder om. Det er først og fremst en voldsom lettelse.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer