Israel og palestinerne enige om forhandlinger

Skal undertegne fredsavtale innen utgangen av 2008.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Tiden er inne for å skape fred, sa president George W. Bush, da han innledet toppmøtet i Annapolis.

Nå i ettermiddag norsk tid kunne en stolt president erklære at Israel og palestinerne er blitt enige om å innlede sluttforhandlinger.

Planen er at partene skal komme fram til en fredsavtale innen utgangen av 2008, og at de første formelle forhandlingene skal starte allerede i desember, melder nyhetsbyrået Associated Press.

- Vi ble enige om umiddelbart å starte opp bilaterale forhandlinger for å komme fram til en fredsavtale som vil løse alle ubesvarte spørsmål, inkludert kjernespørsmål, uten unntak, sa Bush, ifølge den israelske avisa Haaretz.

Palestinsk stat

Målet er å opprette en palestinsk stat som kan eksistere i fredelig sameksistens med Israel, heter det i erklæringen fra sjøkrigsskolen i Annapolis.

- En slik stat vil gi palestinerne en sjanse til å leve i fred og med stolthet. Og en slik stat vil hjelpe israelere med noe de har søkt etter i generasjoner: Å leve i fred med naboene deres, sa Bush.

De første samtalene starter opp allerede 12.desember.

ENIGE OM Å BLI ENIGE: Israels statsminister Ehud Olmert og president Mahmoud Abbas utveksler håndtrykk foran verten George W. Bush under åpningen av Midtøsten-konferansen i Annapolis. Foto: AP Photo/Susan W/SCANPIX
ENIGE OM Å BLI ENIGE: Israels statsminister Ehud Olmert og president Mahmoud Abbas utveksler håndtrykk foran verten George W. Bush under åpningen av Midtøsten-konferansen i Annapolis. Foto: AP Photo/Susan W/SCANPIX Vis mer

Mer enn én gang har partene vært uforsonlige i spørsmål om en palestinsk stat, hvor grensene skal gå, suverenitet over Jerusalem og hva som skal skje med de palestinske flyktningene som mistet sine hjem under opprettelsen av Israel i 1948.

Alle tema på bordet

Problemet ved tidligere fredsforhandlinger har vært at de vanskelige spørsmålene som man utsatte å drøfte, hele tiden var tilstede i partenes bevissthet og strategi, og dermed overskygget alle forsøk på tillitsbyggende tiltak.

I de nært forestående forhandlingene skal imidlertid de vanskelige temaene komme til overflaten, med det mål å komme fram til konkrete løsninger.

Palestinernes president Mahmoud Abbas sa i en tidligere uttalelse at palestinerne bør ha Øst-Jerusalem som sin hovedstad, og han uttrykte også ønske om stans i jødiske bosettinger på omstridt territorie.

Levnes lite håp

Ikke alle lar seg smitte av optimismen som vertsnasjonen forsøker å bre om seg med.

Mange oppfatter Bush-administrasjonens endelige forsøk på å skape fred i Midtøsten som halvhjertet, og har også pekt på at sentrale Midtøsten-aktører som Iran, Hizbollah og Hamas ikke er invitert på møtet.

I tillegg lider både Bush, Israels statsminister Ehud Olmert og palestinernes president av lav oppslutning på hjemmebane.