Israel og PLO til sluttforhandlinger

Utenriksminister David Levy og Yasser Arafats fremste rådgiver Abu Mazen skal mandag formelt åpne forhandlingene som skal føre til en endelig fredsavtale mellom Israel og palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seremonien skal holdes ved grenseovergangen Eretz mellom Israel og Gaza på åtte-årsdagen for undertegnelsen av den første Oslo-avtalen i Washington.

De såkalte sluttstatusforhandlingene skulle ha startet allerede i mai 1996. Men etter en symbolsk seremoni, kom Benjamin Netanyahu til makten, og hele prosessen ble lagt på is.

Innen februar

Forhandlingene skal ta for seg de vanskeligste spørsmålene som gjenstår, blant annet Jerusalems framtidige status, de endelige grensene, palestinske flyktninger, jødiske bosettinger og fordeling av vannressursene.

Ifølge avtalen som ble undertegnet i Sharm el-Sheikh søndag, skal de to partene bli enige om en rammeavtale innen februar neste år og ha en endelig avtale klar i september.

I tidligere faser av fredsprosessen har det vist seg umulig å holde tidsfristene.

Norge invitert

Norge er invitert til å delta i seremonien mandag og blir representert ved ambassadør Mona Juul, som var med allerede under de hemmelige Midtøsten-forhandlingene i Norge i 1993.

USA, Russland, EU og Japan vil også være representert når forhandlingene åpnes.

(NTB-AFP)