- ØNSKER IKKE FREDSAVTALE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu leder en regjering der de ultraortodokse koalisjonspartnerne kjører sin egen politikk. Foto: REUTERS/SCANPIX
- ØNSKER IKKE FREDSAVTALE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu leder en regjering der de ultraortodokse koalisjonspartnerne kjører sin egen politikk. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

- Israel ønsker ingen fredsavtale

Ser seg mer tjent med å fortsette dagens politikk enn å få til en fredsavtale, mener Midtøsten-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Etter at USAs visepresident Joe Biden under sitt besøk i Midtøsten fikk servert nyheten om at israelerne vil bygge 1.600 nye boliger for bosettere i Øst-Jerusalem, er forholdet mellom de vanligvis så gode vennene USA og Israel nå på et bunnivå.

Israels ambassadør til USA, Michael Oren, sier ifølge avisa Yedioth Ahronoth at forholdet er det dårligste siden 1975.

- Det er en krise av historiske proporsjoner, skal han ha sagt til andre israelske diplomater.

- Joe Bidens tur til Israel viser at USA ikke har klart å legge nødvendig press på Israel, påpeker Are Knudsen, seniorforsker ved Chr. Michelsens institutt (CMI).

Forkludrer

Selv ikke press fra USA ser ut til å virke på israelerne. Dersom det skal være mulig å få til en levedyktig fredsavtale, mener mange at et reelt ønske om det må komme fra israelerne selv. Her ligger mye av problemet, mener Knudsen.

- Israel ser seg mer tjent med å fortsette dagens politikk med nybygging og en sakte tilstramming overfor palestinerne enn å få en fredsavtale. En forhandlingsløsning vil etablere en palestinsk stat, noe israelerne egentlig ikke er interessert i, forklarer Knudsen overfor NTB.

Slik kan man si at yttersiden i israelsk høyrepolitikk, blant annet Shas-partiet, som kom med «byggemeldingen» under Bidens besøk, klarte å oppnå et for dem viktig poeng: å forkludre nye forhandlinger med palestinerne.

Regjering uten retning

Nils A. Butenschøn, Midtøsten-ekspert og direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter, mener de siste dagers disputt gjenspeiler en krise i israelsk politikk om hvordan man skal håndtere den videre utviklingen.

- Statsminister Benjamin Netanyahu har i sin regjering veldig ekstreme partier som helt tydelig ser en fordel i å øke konfliktnivået med omverdenen, forklarer Butenschøn.

JERUSALEM: Turister skuer ut over Jerusalem fra toppen av Oljeberget. Striden om et delt Jerusalem er en av flere grunner til at fredsforhandlingene mellom israelerne og palestinerne kanskje aldri vil lykkes. Foto: REUTERS/SCANPIX
JERUSALEM: Turister skuer ut over Jerusalem fra toppen av Oljeberget. Striden om et delt Jerusalem er en av flere grunner til at fredsforhandlingene mellom israelerne og palestinerne kanskje aldri vil lykkes. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Han mener Netanyahu har store utfordringer med å etablere en mer troverdig regjering som har en mer troverdig politikk i forhold til omverdenen.

- Den største utfordringen for israelsk politikk nå er at regjeringen mangler en bestemt retning.

Butenschøns påstand underbygges av den amerikanske Midtøsten-kjenneren Jacob Walles. I et intervju med tidsskriftet Council on Foreign Affairs trekker han fram nettopp det at regjeringen til statsminister Benjamin Netanyahu består av partier fra hele partiskalaen.

- Dermed er det mange interesser som kjemper for sine saker. Det drar regjeringen og statsministeren i flere retninger, sier han.

Fredsavtale umulig

Er så en fredsavtale mellom israelerne og palestinerne i det hele tatt mulig? Både Knudsen og Butenschøn tviler på det, men tror Israel er opptatt av å kunne si at de er i forhandlinger, uten at det fører noe reelt med seg.

- Utbyggingen fortsetter der de finner det strategisk mest fordelaktig. Og så går man ut i fra at amerikanerne ikke vil sette en reell stopper for en slik utvikling. Det skal bli interessant å se hva som skjer. Det er lite som tyder på at prosessen kommer i gang igjen med det første, til det er forholdet for tynnslitt, sier Butenschøn.

(NTB)