- Israel planlegger atomangrep mot Iran

Hemmelige planer om å utslette Irans anlegg for anriking av uran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israel har planer om å angripe Iran med atomvåpen, hevder flere israelske militærkilder. To israelske flyvåpenskvadroner trener på å sprenge Irans anlegg for anriking av uran i Natanz, skriver The Sunday Times.

- Så snart det blir gitt grønt lys, vil det være ett oppdrag, ett angrep, og det iranske atomprosjektet vil bli tilintetgjort, sa en av kildene om de hemmelige planene.

To andre atomanlegg i Iran, i Arak og Isfahan, vil bli angrepet med konvensjonelle bomber. Planene er begrunnet i at den israelske sikkerhetstjenesten Mossad mener Iran er nær ved å produsere nok uran til å bygge atomvåpen innen to år.

Svakt radioaktive bomber

Angrepet på Natanz skulle etter planen foregå ved at vanlige bomber ble sluppet for å åpne tunneler inn mot atomanlegget i Natanz. Deretter skulle små, svakt kjernefysiske bomber - såkalte «bunker-busters» - bli sluppet mot anlegget, og eksplodere langt nede i bakken for å hindre at radioaktiviteten sprer seg.

Våpnenes atomkraft vil være på omtrent en femtendedel av Hiroshima-bomben, og ville forøvrig være det første angrepet med atomvåpen siden USA angrep Hiroshima og Nagasaki i 1945.

I desember vedtok FNs sikkerhetsråd sanksjoner mot Iran, men vil ikke benytte militær makt i noen av sanksjonene. Iran hevder fremdeles at anrikingen av uran ikke er militært motivert, men skal brukes til energiformål.

Avsløringen kan være pressmiddel

VIL BOMBE ANRIKINGSANLEGG I NATANZ: Israel skal ha hatt hemmelige planer om å slippe små atombomber over anlegget i Natanz, og bruke konvensjonelle bomber mot andre anlegg i Irans atomprogram. Foto: AP/Scanpix
VIL BOMBE ANRIKINGSANLEGG I NATANZ: Israel skal ha hatt hemmelige planer om å slippe små atombomber over anlegget i Natanz, og bruke konvensjonelle bomber mot andre anlegg i Irans atomprogram. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Israels regjering har flere ganger advart om at de ikke vil tillate produksjon av atomvåpen i Iran, og israelske og amerikanske myndigheter har møttes flere ganger for å diskutere militær aksjon mot Irans atomprogram. Men USAs nye forsvarsminister Robert Gates har nylig uttalt at militære angrep mot Iran må være en siste utvei. I stedet vil USA og deres europeiske allierte øke det økonomiske og psykologiske presset på Iran med andre midler.

Flere militæranalytikere hevder overfor avisa at planene om atombombesprenging kan ha blitt avslørt for å legge ytterligere press på Iran for å stoppe programmet.

Andre analytikere advarer mot at Iran vil gjengjelde et slik angrep med terrorangrep på jøder rundt om i verden, eller hindre oljeforsyninger til vesten.

BARE ENERGIPROGRAM: Irans president Mahmoud Ahmadinejad holder fremdeles fast på at anrikingen av uran ikke skal lede til produksjon av en atombombe, men til produksjon av energi. Her besøker han anlegget i Natanz.