Israel planlegger stormangrep

NEW YORK (Dagbladet): Israel planlegger nå en svær militæroperasjon mot palestinske byer, landsbyer og flyktningleirer som er mye kraftigere enn angrepene på Vestbredden nylig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Ariel Sharon skal ha gjort en avtale med visepresident Dick Cheney om USAs støtte hvis fredsforhandlingene strander. Israelske tjenestemenn har fortalt Washington Post at de vil gi våpenhvileforhandlingene en sjanse.

De har ikke noen tro på at forhandlingene vil lykkes, og Israel har derfor en angrepsplan.

Israelske aviser skriver at USA er advart om et angrep hvis fredsforhandlingene mislykkes. Avisa Yedioth Ahronoth skriver at Sharon gjorde avtale med Cheney om USAs støtte til et slikt angrep da Cheney besøkte Israel. Alt tyder på at israelerne regner med sammenbrudd i fredsforhandlingene.

En voldsspiral

- Hvis fredsforhandlingene glipper nå igjen, er det ikke lett å ha fantasi til å se hvor det skal ende. Alt som har med husarresten av Yassir Arafat å gjøre, har vært kontraproduktivt. Derfor er jeg ikke i tvil om at Arafat må få delta i det arabiske toppmøtet. Norge kan bidra på det økonomiske plan, sier utenriksminister Jan Petersen.

Petersen er svært bekymret for situasjonen.

- Det var viktig at israelerne bestemte seg for å avholde seg fra gjengjeldelse den siste uka. Nå er det forferdelig viktig at palestinerne leverer det samme, sier Petersen.

Kritiske røster

- De neste dagene kan bli avgjørende. Lykkes vi ikke, må vi trekke den konklusjonen at det ikke er håp. Da må vi velge det andre alternativet, sier en israelsk tjenestemann til Washington Post.

Det betyr en kraftig militær opptrapping. Det er likevel grenser for hva Israel kan gjøre. Ingen tror israelerne vil okkupere hele Vestbredden og Gaza, teppebombe Ramallah eller ødelegge palestinsk vann- og elektrisitetsforsyning.

Israel vil unngå kritikk fra USA, som er avhengig av støtte fra araberlandene i planene om å styrte Saddam Hussein. Sharons koalisjonsregjering gå i oppløsning hvis Sharon ikke viser måtehold.

Israels hær og etterretningstjeneste presser på for å okkupere palestinske områder der de mener selvmordsbomberne bor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer