Israel positiv til palestinsk stat

-Israel har vært innstilt på opprettelsen av en palestinsk stat i lengre tid. Det er ikke ideen om en stat som er vanskelig, men utformingen, sier informasjonssjef ved den israelske ambassaden Leif Røssaak til NTB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røssaak sier at Israel har reagert positivt på FNs sikkerhetsråds resolusjon natt til onsdag om opprettelse av en palestinsk stat.

- I prinsippet er vi positivt innstilt til dette, men her er det ikke gitt retningslinjer om hvor grensene skal gå. De fleste spørsmål er åpne for diskusjon. Det gjelder Jerusalems status, spørsmålet om flyktninger, bosettinger. Det er detaljene og ikke ideen som er problematisk, slår Røssaak fast.

I det høyst omdiskuterte spørsmålet om jødiske bosettinger på Vestbredden og Gaza, mener Røssaak at palestinere bør vise vilje til å akseptere at det bor jøder innenfor grensene til en palestinsk stat.

- I staten Israel har vi en million arabere med israelsk statsbo rgerskap. Skal det være snakk om fred, sameksistens og forsoning bør også palestinerne forsone seg med at det kanskje skal bo jøder i en palestinsk stat, mener Røssaak.

Utfordring

Mange israelere går inn for at bosetterne skal ut av palestinske områder. Problemet med en del av disse bosettingene er også at de stykker opp en sammenhengende palestinsk stat?

- Ja, og dette er en av utfordringene med å bygge en palestinsk stat, hvordan den skal henge sammen. Utformingen må også være akseptabel for Israel. Dette er snakk om forhandlinger, mener Røssaak.

Røssaak sier at et eventuelt forhandlingsresultat kan komme til å bli lagt fram for den israelske befolkning for godkjenning.

- Men dette er selvsagt et spørsmål som den israelske regjeringen må ta stilling til, påpeker han.

Skarp kritikk av Israel

FNs generalsekretær Kofi Annan kom tirsdag med sin hittil sterkeste kritikk av Israels håndtering av konflikten. Røssaak mener på sin side at Annan var nyansert, og at Israel ikke trenger å ta stilling til hans uttalelser, som var løsrevet fra resolusjonen.

- Vi er vant til kritikk, og ser dette som et synspunkt fra FNs generalsekretær, men vi vil verken underskrive eller godta kritikken. Vi ser det som et innspill og vurderer det ikke utelukkende negativt. Etter vår mening var han relativt balansert og kritikken ble rettet mot begge parter.

Israel har tidligere motsatt seg at FN og Sikkerhetsrådet skal gå aktivt inn for å løse konflikten. Israelske myndigheter har også sagt konsekvent nei til utplassering av FN-observatører. Vil Israel se annerledes på dette nå?

- Vi vil ikke nødvendigvis se annerledes på dette som følge av den nye resolusjonen. Men vi er alltid villig til å vurdere konstruktive innspill. Hvis man ser for seg en fredsløsning med opprettelse av en palestinsk stat, vil vi for eksempel kunne vurdere positivt at det utplasseres internasjonale fredsstyrker langs grensen for å garantere sikkerheten mellom de to statene, sier Røssaak.

(NTB)