ABBAS: Palestinernes president vil ikke akseptere væpnet kamp som en løsning for å oppnå en selvstendig palestinsk stat. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
ABBAS: Palestinernes president vil ikke akseptere væpnet kamp som en løsning for å oppnå en selvstendig palestinsk stat. Foto: Kristian Ridder-NielsenVis mer

- Israel presser fram enstatsløsning

Den israelske okkupasjonen av Vestbredden kommer til å føre til en enstatsløsning, mener palestinernes president Mahmoud Abbas, som antyder at nye forhandlinger er på trappene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I intervjuet med den britiske avisen The Guardian forteller presidenten også at han ikke har anelse om hvorfor USA lempet på kravet om fullstendig stans i den israelske byggingen av bosetninger på Vestbredden.

President Barack Obama fremsatte kravet kort tid etter at han ble president, men modererte seg i høst da han bare ba Israel om å vise tilbakeholdenhet.

Israel erobret Vestbredden i seksdagerskrigen i 1967 og har siden okkupert landområdet. Okkupasjonen er flere ganger blitt fordømt av verdenssamfunnet.

Abbas har på sin side stått på kravet om at det ikke vil bli forhandlinger så lenge byggingen fortsetter, men antyder i intervjuet at det kan bli aktuelt med samtaler der USA fungerer som megler.

- Om israelerne aksepterer rammeverket for en tostatsløsning basert på grensene i 1967 og kommer med en plan for å avslutte okkupasjonen med klare tidsfrister, vil vi se framgang, understreker Abbas.

Tre måneders stans

Abbas legger til at han er rede til å starte fredsforhandlinger ansikt til ansikt med statsminister Benjamin Netanyahu om Israel garanterer fullstendig byggestans i tre måneder og samtidig aksepterer 1967-grensene som utgangspunkt for bytte av land i en endelig fredsavtale.

- Men slik Israel oppfører seg nå, med en vedvarende okkupasjon og konfiskeringen av palestinsk land, så fører det til en enstatsløsning, noe vi på palestinsk side avviser, poengterer Abbas.

Netanyahu har tidligere uttalt at Israel kommer til å ha militær tilstedeværelse på Vestbredden, først og fremst på grensen mot Jordan, selv om palestinerne skulle få sin egen stat på landområdet.

- Ingen væpnet kamp

Om Israel ikke viser tegn til å avslutte okkupasjonen, ser han ingen annen utvei enn å gå av.

- Da har jeg ikke annet valg enn å fortelle mitt folk at det ikke finnes håp og at det ikke er noe poeng at jeg blir sittende som president, forklarer Abbas, som tidligere har sagt at han ikke ønsker å ta gjenvalg.

Han er likevel blitt overtalt til å bli sittende fram til et valg kan holdes i de palestinske områdene.

Analytikere har påpekt voksende misnøye med den skakkjørte fredsprosessen blant palestinerne, og flere har advart mot at en ny intifada - et opprør - kan blusse opp, som i 1987 og 2000. I intervjuet avviser Abbas at palestinerne igjen kommer til å ty våpen.

- Det kommer ikke til å bli væpnet kamp. Det kommer bare til å ødelegge folket og landet vårt, understreker han.

Abbas hevder også at han i samtaler med daværende statsminister i Israel, Ehud Olmert, kom mye nærmere en omfattende fredsavtale enn det forgjengeren Yasser Arafat klarte.


(NTB)