Covid-19 i Israel

Israel-råd til Norge: - Vaksiner de eldre og sårbare først

En av Israels covid-19-sjefer er klar på hva Norge bør gjøre: Vaksiner først de eldre, så de sårbare yngre. Først etter det, vil han vurdere å gi mer vaksiner til byer med høyt smittetrykk.

CORONA-SELFIE: To tenåringer blir tatt bilde av før de skal få corona-vaksine på et midlertidig vaksinested som er satt opp i en sportsarena i Jerusalem. Foto: Reuters / NTB
CORONA-SELFIE: To tenåringer blir tatt bilde av før de skal få corona-vaksine på et midlertidig vaksinested som er satt opp i en sportsarena i Jerusalem. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag holdt tre israelske covid-19-eksperter pressekonferanse for å fortelle om Israels vaksine-strategi. Landet har vaksinert en høyest andel av sine innbyggere i verden, og er nå i ferd med å åpne samfunnet sakte, men sikkert opp.

Dagbladet spurte ekspertene om råd: Er det best å prioritere vaksinering i byer med høyt smittespredning først - eller smøre tynt over det hele, by og land, uansett smittetrykk.

- Om vi skulle ha startet vår vaksineringskampanje igjen, hadde jeg gjort akkurat det samme i dag: Først vaksinere de eldre, så ville vi ha gitt vaksine til yngre som har sykdommer som gjør dem sårbare for covid-19. Etter det kan man se nærmere på om gi flere vaksiner til store byer med høyt smittetrykk, sier Ran Balicer til Dagbladet.

90 prosent UK-mutant

Han viser til at det fremdeles er for tidlig å slå fast om høy vaksinering av innbyggere vil slå ned smitten, men at det gjennomføres en rekke studier for å se på nettopp dette.

- Men samtidig vet vi at smitten ikke kan slås helt ned ennå, siden vi fremdeles ikke vaksinerer barn og unge under 16 år fordi det ikke er gjort nok undersøkelser på konsekvenser av vaksinering til denne gruppen, sier Balicer.

På pressekonferansen kommer det også fram at det er den britiske mutant-varianten som er den mest utbredte i Israel.

- Vi antar at hele 90 prosent av corona-smitten er den britiske varianten, som jo er mer smittsom, sier Balicer.

CORONA-SJEF: Ran Balicer er rådgiver til Israels statsminister når det gjelder hvordan slå ned covid-19. Foto: Privat
CORONA-SJEF: Ran Balicer er rådgiver til Israels statsminister når det gjelder hvordan slå ned covid-19. Foto: Privat Vis mer

Førstemann til mølla

Israel er nær ved å nå målet om å vaksinere 90 prosent av innbyggerne over 50 år, og er i ferd med å sakte, men sikkert åpne økonomien og skolene.

- Vi har gjort mye riktig. En av tingene vi gjorde, var å be folk stille seg i kø for å få vaksine, for å unngå at doser ikke bli ikke ble brukt, sier Balicer.

Smittetrykket i Israel er fremdeles høyt, men er nå det laveste på de siste ti ukene, ifølge ekspertene. På spørsmål om dette skyldes den høye vaksineringsgraden - eller landets nedstengning - kommer ikke noe klart svar:

- Det er umulig å slå fast hva som har hatt størst effekt ennå, men er noe både vi og andre forsker på nå. Men det hintet vi får, er at vi nå ser færre alvorlig syke og døde blant våre eldste, de over 60 år. Det kan jo være et hint om at vaksineringen har en god effekt, sier han.

KLAR FOR ÅPNING: En sjef i en restaurant i Jerusalem tørker støv av vinflaskene, og gjør klar for gjenåpning. Israel går nå inn i det de kaller den tredje fasen, der de åpner større deler av samfunnet etter å ha vaksinert en stor andel av innbyggerne i Israel. Foto: Ap / NTB
KLAR FOR ÅPNING: En sjef i en restaurant i Jerusalem tørker støv av vinflaskene, og gjør klar for gjenåpning. Israel går nå inn i det de kaller den tredje fasen, der de åpner større deler av samfunnet etter å ha vaksinert en stor andel av innbyggerne i Israel. Foto: Ap / NTB Vis mer

Grønne vaksinekort

Israel vil nå utstede såkalte grønne pass for de som enten er vaksinert, eller som har antistoffer i blodet etter å ha vært syke.

- Da kan vi begynne å gjenåpne samfunnet sakte, men sikkert. Neste uke vil det bli lov å åpne restauranter, både ute og inne. Samtidig er det viktig å passe på at ting ikke åpner for raskt, sier Sharon Alroy-Preis, leder i Israels helsedepartement, og medlem i landet covid-19-leder-gruppe.

Hun viser til at de grønne passene foreløpig varer i seks måneder, men at disse vil utvides så fort de har nok informasjon om at vaksinene fremdeles virker, et halvt år etter at de er gitt.

- Foreløpig vet vi at vaksinene holder i seks måneder. Så utvider vi passene så fort vi har mer kunnskap, sier hun.

Norge: Jevn strategi

Norge startet med en såkalt jevn distribusjon av vaksinene, som var en beslutning fra regjeringshold, ifølge Are Berg, seksjonsleder i Folkehelseinstituttet (FHI).

Det vil si at landets 356 kommuner alle skal få utdelt vaksiner, basert på deres ulike befolkningsstrukturer.

- Corona-vaksinene kommer ikke i enkeltvise doser, men i seks. Når det gjaldt de minste kommunene, var valget å ikke gi noe - eller å gi et hetteglass. Da kommer noen kommuner heldigere ut enn andre, sier Berg.

Landets minste, Utsira med sine litt over 200 innbyggere, ville etter dette regnestykket motta mindre enn et hetteglass med seks doser, men måtte da få et fullt glass, ifølge Berg.

- Målet var at de aller mest utsatte, beboerne på sykehjem, skulle få vaksiner. Et utbrudd på sykehjem, uansett om stort eller lite, ville ført til ganske mange dødsfall, sier Berg.

Mer til Oslo

Tirsdag denne uka endret regjeringen strategien: Siden landets eldste og svakeste er vaksinert, får Oslo og andre steder med høy smitte litt flere vaksinedoser: Såkalt geografisk skjevfordeling etter smittetrykket i kommunen.

- Målet er hele tida først å redde liv og helse, så det var riktig å vaksinere de eldste og sykeste først. Men ettersom de eldste nå er vaksinert, er dette et godt tidspunkt å endre strategien noe på, sier Berg.

Nå er de fleste kommunene i landet kommet til den tredje prioriteringsgruppa, som er eldre mellom 74 og 84 år.

- Noen er kommet lenger, men det er umulig å gjøre dette helt rettferdig uansett, sier Berg.

IKEA-VAKSINE: Et par får satt vaksine under et besøk på Ikea i Rishon Lezion, like utenfor Tel Aviv. Foto: Ap / NTB
IKEA-VAKSINE: Et par får satt vaksine under et besøk på Ikea i Rishon Lezion, like utenfor Tel Aviv. Foto: Ap / NTB Vis mer

Yngre smittede

I Israel er nå de fleste av de nye bekreftede corona-smittede personene under 60 år gamle.

VAKSINE-SELFIE: Palestinere tar bilder av seg selv etter å ha mottatt vaksine fra Israel ved grensestasjonen Qalandia, mellom Ramallah og Jerusalem. Det er palestinerre som har israelsk statsborgerskap, men som bor på Vestbredden, som her får vaksiner. Foto: Ap / NTB
VAKSINE-SELFIE: Palestinere tar bilder av seg selv etter å ha mottatt vaksine fra Israel ved grensestasjonen Qalandia, mellom Ramallah og Jerusalem. Det er palestinerre som har israelsk statsborgerskap, men som bor på Vestbredden, som her får vaksiner. Foto: Ap / NTB Vis mer

- 90 prosent av de eldste har enten utviklet antistoffer selv, etter å ha hatt covid-19, eller så har de fått vaksine, sier David Mossinson, sjeflege på Meuhedet i Israel, som har ansvaret for 1,3 millioner av Israels rundt sju millioner innbyggere.

Han er tydelig fornøyd med landets vaksineringskampanje, og ramser opp tall og vaksinasjonssentre i full fart. Israel er et lite land, størrelsesmessig, men har et stort antall vaksinasjonssentre, i tillegg til en rekke mobile vaksineringsstasjoner.

- Vi drar til små steder med de mobile enhetene. Nå har vi allerede startet vaksineringen av over fire millioner mennesker, og målet framover er å vaksinere mer enn 140 000 personer daglig, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer