Covid-19 i Israel

Israel-råd til Norge: - Vaksiner de eldre og sårbare først

En av Israels covid-19-sjefer er klar på hva Norge bør gjøre: Vaksiner først de eldre, så de sårbare yngre. Først etter det, vil han vurdere å gi mer vaksiner til byer med høyt smittetrykk.

CORONA-SELFIE: To tenåringer blir tatt bilde av før de skal få corona-vaksine på et midlertidig vaksinested som er satt opp i en sportsarena i Jerusalem. Foto: Reuters / NTB
CORONA-SELFIE: To tenåringer blir tatt bilde av før de skal få corona-vaksine på et midlertidig vaksinested som er satt opp i en sportsarena i Jerusalem. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag holdt tre israelske covid-19-eksperter pressekonferanse for å fortelle om Israels vaksine-strategi. Landet har vaksinert en høyest andel av sine innbyggere i verden, og er nå i ferd med å åpne samfunnet sakte, men sikkert opp.

Dagbladet spurte ekspertene om råd: Er det best å prioritere vaksinering i byer med høyt smittespredning først - eller smøre tynt over det hele, by og land, uansett smittetrykk.

- Om vi skulle ha startet vår vaksineringskampanje igjen, hadde jeg gjort akkurat det samme i dag: Først vaksinere de eldre, så ville vi ha gitt vaksine til yngre som har sykdommer som gjør dem sårbare for covid-19. Etter det kan man se nærmere på om gi flere vaksiner til store byer med høyt smittetrykk, sier Ran Balicer til Dagbladet.

90 prosent UK-mutant

Han viser til at det fremdeles er for tidlig å slå fast om høy vaksinering av innbyggere vil slå ned smitten, men at det gjennomføres en rekke studier for å se på nettopp dette.

- Men samtidig vet vi at smitten ikke kan slås helt ned ennå, siden vi fremdeles ikke vaksinerer barn og unge under 16 år fordi det ikke er gjort nok undersøkelser på konsekvenser av vaksinering til denne gruppen, sier Balicer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer