UROLIGE NABOER: Forsker Cecilie Hellestveit mener det er åpenlyst at Israel har klare grunnleggende interesser i hva som foregår i Syria - akkurat som resten av nabolandene til det borgerkrigsherjede landet. Her er en israelsk soldat som patruljerer grensen mellom okkuperte Golanhøydene og Syria i januar i år. Foto: AFP PHOTO / JALAA MAREY
UROLIGE NABOER: Forsker Cecilie Hellestveit mener det er åpenlyst at Israel har klare grunnleggende interesser i hva som foregår i Syria - akkurat som resten av nabolandene til det borgerkrigsherjede landet. Her er en israelsk soldat som patruljerer grensen mellom okkuperte Golanhøydene og Syria i januar i år. Foto: AFP PHOTO / JALAA MAREYVis mer

Israel redd for smitteeffekten av syrisk borgerkrig

- Israel har sittet stille i båten lenge, sier forsker og Israel-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syria herjes av borgerkrig. I nabolandet i sør, vokser den israelske bekymringen. 

- Den sekteriske volden som nå pågår på grensene vil være vanskelig for en statlig hær som IDF (det israelske forsvaret) å håndtere uten å kaste mer glør på bålet, sier forsker ved Cyberforsvaret og Israel-ekspert Hanne Eggen Røislien.

Hun er i tvil om det israelske forsvaret har mulighet og evne til å takle de truslene Israel står overfor, skulle Syria-krigen spre seg inn i Israel, og påpeker at israelerne har sittet stille i båten i store perioder av det som lenge ble kaldt den arabiske våren.

I GRENSELAND: Israel-okkuperte Golanhøyden grenser til både Israel, Jordan, Syria og Amman. Grafikk: Google
I GRENSELAND: Israel-okkuperte Golanhøyden grenser til både Israel, Jordan, Syria og Amman. Grafikk: Google Vis mer

- Ikke bare fordi de er rådville - kanskje det og - men det er mer betegnende på at de er redd for at situasjonen i nabolandene kan spille inn på Israels sikkerhet, sier Røislien.

Upopulær nabo Omgitt av Libanon og Syria i nord, Jordan i øst og Egypt i sør - arabiske land som de tidligere har vært i krig med - gjør ikke Israel til den mest populære naboen i regionen.

- Det er ikke til å komme fra at det er mange som ønsker at det ikke skal gå bra med Israel, sier Røislien, og legger til at Israel er i en svært utrygg situasjon, nå som regimene faller og ulike opprørsgrupper får større makt.

Forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI) er enig i dette, og sier de aller fleste i Israel gjerne skulle sett at Syria ble mer stabilt.

- Israel er formelt sett i krig med Syria, selv om de har en slags våpenhvile. Men man kan spørre om denne faktisk gjelder, sier hun.

Hun mener at Israel har klare grunnleggende interesser i hva som foregår i Syria - akkurat som resten av nabolandene til det borgerkrigsherjede landet. 

Medisinsk hjelp til syrere Mandag ble en israelsk sykebil angrepet av drusere på Israel-okkuperte Golanhøydene, idet den forsøkte å frakte to skadde syrere til behandling i Israel. Angrepet skal ha skjedd fordi syriske drusere hevder Israel hjelper al-Nursafronten - al-Qaidas gren i Syria - som kjemper mot president Bashar al-Assad. Syriske drusere er tradisjonelt kjent for å støtte Assad, samtidig som at al-Nusrafronten drepte 20 drusere i Idlib-provinsen nordvest i Syria tidligere i juni.

- Det er veldig sterke anekdotiske bevis for at skadde stridende med link til IS får behandling i Tyrkia, og at skadde med link til al-Nusrafronten har fått behandling i Israel, sier Hellestveit.

Hellestveit mener likevel det ikke er synonymt med militær støtte.

- Det er et viktig grunprinsipp at medisinsk assistanse skal gis uavhengig av hvem som er såret i stridighetene. Både Tyrkia og Israel er land som har tradisjoner for å respektere dette, legger hun til.

Tirsdag ble ni drusere pågrepet i forbindelse med angrepet, og onsdag ble det gjort ytterligere tre arrestasjoner.

Finne en alliert I desember at FNs observatørstyrke (UNDOF) på Golanhøydene kom med en rapport som fikk mye internasjonal oppmerksomhet. Rapporten dokumenterer hvordan israelske offiserer de siste 18 månedene regelmessig hadde hatt kontakt med syriske opprørere. 

Hellestveit mener likevel at det er liten grunn for Israel å tro at den neste styresmakten i Syria vil endre på forholdet mellom de to statene. For Israel handler det om at den mest fordelaktige aktøren å være i krig med kommer til makten, men Hellestveit tviler sterkt på at Israel gir militær støtte til opprørere i Syria.

ÅSTEDET: Handsker og annet medisinsk utsrty på åstedet hvor en israelsk ambulansen ble angrepet på mandag 22. juni nær Majdal Shams på Golanhøydene. To skadde syrere ble fraktet i ambulansen, hvorpå den ene døde og den andre er kritisk skadd etter angrepet. To israelske soldater i ambulansen ble lettere skadd.  Foto: AFP PHOTO / JALAA MAREY
ÅSTEDET: Handsker og annet medisinsk utsrty på åstedet hvor en israelsk ambulansen ble angrepet på mandag 22. juni nær Majdal Shams på Golanhøydene. To skadde syrere ble fraktet i ambulansen, hvorpå den ene døde og den andre er kritisk skadd etter angrepet. To israelske soldater i ambulansen ble lettere skadd. Foto: AFP PHOTO / JALAA MAREY Vis mer

- Det er neppe i Israels interesse. De risikerer at våpene i neste omgang vil bli brukt mot Israel. Slike hensyn trenger ikke land som befinner seg lengre unna, som USA og Russland å ta, sier hun.

Mellom barken og veden Kurderne har vært mye i søkelyset siden de tok opp kampen mot IS nord i både Syria og Irak. Et stort folkeslag, men en minoritet innenfor hver sine landegrenser. I tillegg til den kurdiske minoriteten nord i Syria, utgjør druserne er en annen minoritet i sør - hovedsakelig på Golanhøydene, mellom Israel og Syria. 

Golanhøydene har vært okkupert av Israel siden seksdagerskrigen i 1967, men blir av det internasjonale samfunnet ansett som syrisk territorium. Siden 1974 har FNs fredsbevarende styrker (UNDOF) vært utplassert i området.

- Selv om det er stor uenighet om dette, vil mange si at en av grunnene til at Golanhøyden er okkupert er akkurat fordi den fungerer som en buffersone mot Syria, sier Hellestveit.  

FØLGER MED:  Medlemmer av det drusiske samfunnet følger med på borgerkrigen inne i Syria fra grensegjerdet  mellom Syria og Israel-okkuperte Golanhøydene tidligere i juni. Foto: REUTERS / Baz Ratner
FØLGER MED: Medlemmer av det drusiske samfunnet følger med på borgerkrigen inne i Syria fra grensegjerdet mellom Syria og Israel-okkuperte Golanhøydene tidligere i juni. Foto: REUTERS / Baz Ratner Vis mer

Drusere har i stor grad integrert seg innenfor de landegrensene de har havnet. Ifølge IDF (Israels forsvar) avtjener 85 prosent av drusiske menn førstegangstjeneste i Israel, mens i Syria har minoriteten i sør vært kjent for å støtte president Bashar al-Assad. Dette har gjort at de nå befinner seg i en veldig skvist posisjon, ifølge Hellestveit.

Møtte drusiske ledere - Druserne har potensielt mye å tape på at Israel vender dem ryggen, sier Røislien og legger til at det er få drusere i Israel som ønsker seg inn i Syria akkurat nå.

Derfor takket Sheikh Moafaq Tarif, lederen av Israels drusiske samfunn, statsminister Benjamin Netanyahu under onsdagens møte og fortalte ham at hele det drusiske folk står forent mot lovbryterne, ifølge den israelske avisen Haaretz.

- Israelske arabere er utsatt for diskriminering hjemme, men når alternativet er å leve i en annen arabisk stat slik de styres i våre dager så sier mange takk, men nei takk, legger Hellestveit til.

DEMONSTRERER: Drusere på Golanhøydene er på vei mot grensegjerdet mellom okkuperte Golanhøydene og Syria i midten av juni. De bærer det drusiske flagget. Foto: REUTERS / Baz Ratner
DEMONSTRERER: Drusere på Golanhøydene er på vei mot grensegjerdet mellom okkuperte Golanhøydene og Syria i midten av juni. De bærer det drusiske flagget. Foto: REUTERS / Baz Ratner Vis mer