Israel reokkuperer Hebron

Israel reokkuperte den palestinskkontrollerte delen av Hebron lørdag kveld etter at 12 israelere, de fleste av dem soldater, ble drept i et palestinsk angrep fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ni av de drepte tilhørte israelske sikkerhetsstyrker mens tre var jødiske bosettere, opplyser hæren. Tre palestinske angripere ble også drept.

Den israelske hæren har igjen vendt tilbake til den palestinskkontrollerte delen av byen med et ukjent antall militære kjøretøyer og styrker. Hæren trakk seg ut av de palestinskkontrollerte områdene i byen på Vestbredden for tre uker siden. Det er innført totalt portforbud for palestinerne i byen.

Tre palestinske hjem ble ødelagt av israelske bulldosere.

Frykten sprer seg

Vanlige palestinere i byen frykter gjengjeldelsesaksjoner fra jødiske bosettere og hæren.

- Vi er livredde, sier palestinske Arwa Abu Heikal (29) som bor ved den jødiske gravlunden i byen på telefon til NTB.

Ifølge den israelske avisen Haaretz, sa Hebron- bosetterne at de ville organisere en protest som svar på angrepet lørdag kveld. Den israelske hæren møtte lørdag kveld med lederne for de jødiske bosetterne og frarådet dem å gripe inn i hærens operasjoner. Bosetterne i Hebron er kjent i Israel for å være de mest ytterliggående i de okkuperte områdene.

- Flere jøder til Hebron

Israels sikkerhetsminister Uzi Landau tok lørdag til orde for å oppløse Den palestinske selvstyremyndigheten, samt å ødelegge deler av Hebron.

- Disse morderne ønsker å presse jødene vekk fra Hebron. Jeg tror derfor at vi må styrke det jødiske nærværet der og ødelegge hus i gamlebyen som i årevis har fungert som palestinske angrepsposter, sa Landau til den statlige radiokanalen lørdag. Han mener også det er nødvendig med et permanent militært nærvær på åsen Abu Sneineh som har utsikt over området hvor det bor omkring 450 jøder, midt i en by med rundt 130.000 palestinere. Åsen ligger i de palestinske selvstyrte områdene.

Den palestinske selvstyremyndighetens hovedkvarter i Hebron ble revet av den israelske hæren i juni i år.

Islamsk hellig krig

Islamsk hellig krig har påtatt seg ansvaret for angrepet som skjedde mens bosettere var på vei tilbake til bosettingen Kiryat Arba etter å ha bedt ved Patriarkens grav i hjertet av Hebron. I tillegg til de tolv drepte, ble minst 15 mennesker skadd i bakholdsangrepet på den smale veien ved det hellige stedet.

Det er ikke første gang området rundt Patriarkens grav er åsted for en massakre. I 1994 ble 29 palestinere skutt ned og drept av en jødisk bosetter fra Kiryat Arba, den største bosettingen i Hebron.

NTB

<B>REOKKUPERER:</B> Israel reokkuperer den palestinske delen av Hebron etter drapene på 12 israelere.